EU rekordstraffar Intel med miljardböter

IT-jätten tvingas betala 11,2 miljarder kronor för missbruk av marknadsställning.


EU-byråkraterna är rätt otåliga när det kommer till stora IT-jättar som tar för mycket marknadsplats. Intel är senast i raden och straffas för missbruk av dominerande ställning. EU-kommissionen dömde bolaget till böter på 1,06 miljarder euro, motsvarande 11,2 miljarder kronor, under onsdagen.

Det är det största enskilda beloppet som utdömts i dessa sammanhang. Samtidigt kräver kommissionen att Intel upphör med sitt beteende.

Fallet gäller chipen x86 CPU, där Intel hade en dominerande ställning i världen med 70 procent. Intel anklagas för att ha gett tillverkare dolda rabatter på villkoret att de köpte alla eller nästan alla chip från Intel. Detaljister fick även ta emot pengar för att endast sälja datorer med Intels x86 CPU.

– Intel har skadad miljoner europeiska konsumenter genom att avsiktigt hålla konkurrenter utanför marknaden för datachip under många år. Ett sådant allvarligt och långvarigt brott mot EU:s konkurrensregler kan inte tolereras, sa konkurrenskommissionär Neelie Kroes i en kommentar, enligt EUbusiness.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!