Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

SJ:s monopol slopas

Nyheter | 14/02/2009 09:13

Regeringen föreslår nedmontering av det svenska tågmonopolet på stambanorna.

Regeringen har antagit ett nytt förslag om att ta ifrån SJ monopolet på fjärrtrafiken på stambanorna. Om det blir verklighet innebär det att även andra aktörer får möjlighet att köra persontrafik på sträckor som Stockholm-Malmö och Stockholm-Göteborg, vilka är de mest lönsamma sträckorna.

Förslaget antogs på torsdagens regeringssammanträde. SJ väntas förlora ensamrätten på fjärrtrafik på stambanorna den 1 januari 2010.

– Jag tycker det är viktigt att vi öppnar upp persontrafiken. Vi har olika behov och med olika operatörer kan man finna olika utbud, när det gäller service, komfort och andra happenings, säger infrastrukturminister Åsa Torstensson (c) till Svenska Dagbladet.

Länstrafiken och trafiken på mindre sträckor drivs i dag av flera aktörer. Nu rivs SJ:s monopol på stambanorna. Både svenska och utländska företag ska få möjlighet att köra tåg på dessa. Även researrangörer ska kunna upphandla lok och vagnar för att därefter kunna ansöka om tillstånd för trafikering.

Regeringens förslag behöver dock inte betyda att det blir fler tåg som trafikerar stambanorna.

– Banverket kommer även i fortsättningen att fatta beslut om vem som får tåglägena. Låt oss se möjligheterna och att det med konkurrensen som drivkraft kan komma nya tankar och idéer om tåg som sj hitiills inte har tänkt. Låt oss inte fastna vid att ett nuvarande system är det bästa, säger Torstensson till Svenska Dagbladet.

Skrivet av: