SJ:s monopol slopas

Regeringen föreslår nedmontering av det svenska tågmonopolet på stambanorna.


Regeringen har antagit ett nytt förslag om att ta ifrån SJ monopolet på fjärrtrafiken på stambanorna. Om det blir verklighet innebär det att även andra aktörer får möjlighet att köra persontrafik på sträckor som Stockholm-Malmö och Stockholm-Göteborg, vilka är de mest lönsamma sträckorna.

Förslaget antogs på torsdagens regeringssammanträde. SJ väntas förlora ensamrätten på fjärrtrafik på stambanorna den 1 januari 2010.

– Jag tycker det är viktigt att vi öppnar upp persontrafiken. Vi har olika behov och med olika operatörer kan man finna olika utbud, när det gäller service, komfort och andra happenings, säger infrastrukturminister Åsa Torstensson (c) till Svenska Dagbladet.

Länstrafiken och trafiken på mindre sträckor drivs i dag av flera aktörer. Nu rivs SJ:s monopol på stambanorna. Både svenska och utländska företag ska få möjlighet att köra tåg på dessa. Även researrangörer ska kunna upphandla lok och vagnar för att därefter kunna ansöka om tillstånd för trafikering.

Regeringens förslag behöver dock inte betyda att det blir fler tåg som trafikerar stambanorna.

– Banverket kommer även i fortsättningen att fatta beslut om vem som får tåglägena. Låt oss se möjligheterna och att det med konkurrensen som drivkraft kan komma nya tankar och idéer om tåg som sj hitiills inte har tänkt. Låt oss inte fastna vid att ett nuvarande system är det bästa, säger Torstensson till Svenska Dagbladet.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Även föräldrarna i ättiksfallet överklagar

Börsen öppnar nedåt

Stockholmsbörsen inleder skärtorsdagens handel svagt nedåt. OMXS-index har efter fem minuter backat 0,1 procent.

Stort kärnkraftverk tar steg mot återaktivering

Den japanska kärnkraftsoperatören Tepco har begärt tillstånd för att börja lasta kärnbränsle vid kärnkraftverket i Kashiwazaki-Kariwa i ett steg mot en eventuell återaktivering, rapporterar internationella medier.

Kina slopar strafftullar på australiskt vin

Kina slopar strafftullar på australiska viner, enligt Kinas handelsdepartement. Beslutet är en följd av att de två länderna börjat närma sig varandra i det utdragna handelsbråk som präglat relationen i flera år.

Stämmer tobaksjätte för vitt snusberoende

En amerikansk man har stämt tobaksjätten Philip Morris i USA och dess dotterbolag Swedish Match för att ha blivit beroende av vitt snus.

Så många regioner har krigsplacerat läkare

Alla Sveriges regioner utom fem har krigsplacerat läkare, visar en kartläggning som tidningen Sjukhusläkaren gjort. Hur många läkare det rör sig om är hemligstämplat.