Efter bluffen: Toppmäklarens licens blev indragen – aldrig hänt tidigare
Efter bluffen: Toppmäklarens licens blev indragen – aldrig hänt tidigare - Foto: Janerik Henriksson/TT

Toppmäklarens licens indragen efter bluff – aldrig hänt tidigare

​Inför ombildningen av ett hyreshus till bostadsrätter skrev sig 16 personer plötsligt på adressen – och försvann lika fort igen. Hyresgästerna anade om att något inte stämde och ifrågasatte ombildningskonsultens arbete.


För två år sedan avslöjades en stor ombildningshärva i Enskede, söder om Stockholm. Det var i samband med att hyresrätterna i huset skulle omvandlas till bostadsrätter som 16 nya personer plötsligt folkbokförde sig på adressen. En av dem var vd:n för bolaget som ägde huset, skriver Hem och hyra.

Det noterades strax att samtliga 16 personer hade bara några dagar senare ”flyttat tillbaka” till sina tidigare adresser igen. 

Var kompis med vd:n

Det visade sig att ombildningskonsulten som anlitades för att hjälpa de boende var i själva verket kompis med fastighetsbolagets vd och delaktig i ett flertal snarlika upplägg. De båda var grannar och hade bland annat varit på en skidresa tillsammans.

På grund av konsultens fusk kunde ombildningen röstas igenom med knapp marginal – en metod som använts vid flera andra tvivelaktiga ombildningar som Hem & Hyra tidigare rapporterat om.

Ombildningskonsulten var en högt profilerad mäklare på den kommersiella fastighetsmarknaden – vilket var den ”officiella” anledningen till att han anlitas för.

Äldre kvinna dömd för misshandel – gav sig på grannarna med järnrör

Hyresgästernas aning

Att han anlitades för sina kvalifikationer stämde alltså inte och hyresgästerna började ana att något inte stod rätt till. Majoriteten av dem var emot ett köp av fastigheten och de upplevde att ombildningskonsulten försökte driva upp priset, skriver tidningen.

Mäklarlicensen drogs in

Strax därefter anmäldes konsulten till Fastighetsmäklarinspektionen och hyresgästerna förberedde en polisanmälan om bedrägeriförsök, folkbokföringsbrott och osant intygande. Affären avstyrdes i samband med anmälningen.

Fastighetsmäklarinspektionen ansåg ärendet vara så allvarligt att de beslutade sig för att dra in mannens mäklarlegitimation – vilket aldrig hänt en ombildningskonsult tidigare.

Beslutet överklagades

Beslutet överklagades till förvaltningsrätten i Karlstad, som drog samma slutsats som Fastighetsmäklarinspektionen. Mannen överklagade beslutet och ansåg att hans roll i ombildningen varit en helt annan än inom hans ordinarie arbete. Han ansåg därför att beslutet om att återkalla hans licens var alldeles för hårt, något som kammarrätten inte höll med om. 

Mannen fick inte medhåll och domstolen slog fast vid att hans mäklarlegitimation skulle dras in.

Det här får du INTE göra på balkongen – då kan du bli vräkt

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!