En ny trend har blossat upp som få läkare att höja ett varningens finger.
En ny trend har blossat upp som få läkare att höja ett varningens finger. - Foto: Fredrik Sandberg/TT & Stella Pictures

Läkarens skarpa varning – efter nya trenden: Sluta slå er själva med hammare

En ny hälsotrend sprider sig på sociala medier. Den kallas "bone smashing" och går ut på att slå sig i ansiktet med en hammare eller andra redskap. Bakgrunden är att man vill ändra ansiktets struktur.


Under den senaste tiden har ännu en trend blossat upp på sociala medier och fått fäste bland en yngre generation. Nu går läkare ut och varnar allmänheten och förklarar vilka farliga risker det kan innebära för människokroppen.

Varningen till föräldrar – virala trenden kan leda till utredning hos socialtjänsten

Läkaren varnar: "Slår man tillräckligt hårt..."

Skönhetstrenden kallas "bone-smashing" och går ut på att man använder ett redskap eller verktyg för att slå på ansiktets ben för att på så sätt ändra dess struktur, förslagsvis genom att använda en hammare. 

I en intervju med TV4 berättar ortopeden Karl-Åke Jansson att trenden bidrar till ett självplågarbeteende. Risken med att slå sig själv i ansiktet med en hammare är flera, bland annat att frakturer kan uppstå.

– Det är klart att slår man tillräckligt hårt kan man ju få en fraktur men hur den yttrar sig är oförutsägbart. Får du en felläkning så kan bettet förändras, förklarar han. 

Enligt Jansson finns det en stark vilja till att förändra sitt utseende för att på så sätt passa in i normerna, vilket ligger till grund för trenden. Dock bör man snarare tänka om, menar han.

– Utnyttja kraften till något vettigare.

Hur ofta tänker du på romarriket? Här är svaret

"Bryt inte dina ben i ansiktet"

Användaren @drpremtripathi har publicerat en video på social medie-plattformen Tiktok, som nu har över en miljon visningar. Där förklarar även han att det inte är en bra idé att använda redskap för att korrigera ansiktets struktur i ett försök att få vackra ansiktsdrag.

”Jag trodde ärligt talat aldrig att jag skulle behöva komma till en punkt där jag behöver säga: bryt inte medvetet dina ben i ansiktet. Jag kan inte stoppa dig från att göra det med din kropp, men kom ihåg att om benen förflyttar sig och sedan behöver läka av sig själv så kan det sluta med något som kallas benbrott”, säger han i sin video.

Videon har även rört upp en hel del åsikter. I kommentarsfältet fylls nu reaktioner på den påstådda skönhetstrenden.

"Vi är dömda", skriver en följare ironiskt.

"Det är en kille här som uppenbarligen har käkfillers men som påstår att han fick sin haka genom detta", påpekar en annan.

Andra menar snarare att trenden fungerar. 

"Det fungerade för mig", skriver en person i kommentarsfältet.

Foto: Skärmavbild Tiktok/drpremtripathi


/
/
Senaste nytt

WHO: Tusentals behöver evakueras från Gaza

Postnords senaste förändring: Blir ännu långsammare

Postnord genomför just nu en rad förändringar, som innebär att brevhämtningen och utdelningen blir långsammare.

Längdskidåkarens avslöjande: "Alla ligger med alla"

1 timme sedan
Kärleken spirar inom längdskidåkningen. I en intervju avslöjar nu poddprofilerna och längdskidåkarna James Clugnet och Mika Vermeulen om en chockernade upptäckt efter OS 2018.

Guldet nästan rekorddyrt

1 timme sedan
Guldpriset på världsmarknaden närmar sig historiska rekordnivåer efter ytterligare prisuppgångar. Efterfrågan ökar på grund av geopolitisk oro och osäkerhet kring framtida ränteläget i världen.

Jacke om Alectas nya avhopp: "Kan inte greppa det"

1 timme sedan
Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke förstår inte varför Alectas nytillträdda ordförande Carina Åkerström hoppar av. Jag kan inte riktigt greppa det, säger han och lägger därmed i praktiken skulden på henne för de fiaskoartade turerna i tjänstepensionsjätten.

Inga genombrott i fredssamtal om Gaza

1 timme sedan
Den senaste samtalsrundan om vapenvila i Gaza har avslutats i Kairo – utan genombrott. I Gaza fortgår striderna, med rapporter om ett 20-tal döda under en israelisk attack mot staden Khan Yunis.