Riksbanken åker snålskjuts

Riksbankscheferna har en ordentlig ränterabatt på sina lån.


Två av sex riksbankschefer får rejäl ränterabatt på sina interna personallån. Vice riksbankschefen Lars Nyberg betalar bara 1,25 procent i bunden ränta på sitt bostadslån. Irma Rosenberg betalar 3,25 procent. Många av de anställda har också bostadslån på 0,75 procent.

I september närmade sig den begynnande lågkonjukturen. Då valde riksbanksledningen att höja reporäntan med 0,25 procentenheter, något som blev starkt kritiserat. Allmänheten drabbas hårdast – medan majoriteten av bankens anställda och chefer inte alls påverkas lika mycket av beslutet.

De anställda på banken har sammanlagt lånat cirka 270 miljoner kronor, som de i genomsnitt betalar 2,69 procent i ränta för. Men riksbankscheferna tycker inte att det är något fel med att utnyttja förmånen.

– Jag tycker inte det är något klandervärt i detta, säger advokaten Johan Gernandt som är ordförande i Riksbanksfullmäktige som bestämmer Riksbankschefernas lönevillkor, enligt DN.

Uppgifter visar att Lars Nyberg har cirka en halv miljon kronor kvar på sitt lån. Rosenberg har bara 280000 kronor kvar. Men de har inte redovisat i offentliga dokument exakt vilken ränta de betalar.

Riksbankens ränterabatt räknas ut i förhållande till en intern referensränta. Sedan drar man 1,25 procentenheter för att få fram förmånsräntan som ska betalas. I dag betalar de alltså 3,25 procent med rörlig ränta, vilket är hälften av vad allmänhetens vanliga kunder betalar. Plus detta läggs en förmånsskatt på. Ränterabatten gäller sedan upp till 1,75 miljoner kronor.

Peter Kvist, biträdande administrationschef på Riksbanken menar att det finns 680 internlån just nu.

– Jag är inte missnöjd, säger Peter Qvist som själv har 2,75 procent i ränta på sitt lån, enligt DN.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ditt snus kan försvinna – här är hela listan

Misstänkt våldtäkt utomhus – man i 20-årsåldern anhållen

Natten till fredagen greps en man misstänkt för våldtäkt i Åre. Mannen, som är i 20-årsåldern, är nu anhållen av åklagare. Polisen har genomfört förhör med vittnen, den misstänkte och offret, som är en kvinna. Man har också fotodokumenterat den misstänkta brottsplatsen.

Morgonens nyheter 29 mars

Här kommer morgonens nyheter i korthet.

Tyskt pollen drar in över Sverige i påsk

Björken blommar inte än. Ändå kan den känslige åka på en pollensmäll under påsken. Förklaringen ligger i luftströmmen söderifrån.

Tidig eller sen påsk – fullmånen avgör

Julen inträffar punktligt varje år. Men påsken? Där kan det skilja en månad. Anledningen är lika mycket religiös som astronomisk.

Biden fick hjälp av Obama och Clinton på scen

1 timme sedan
USA:s president Joe Biden fick på torsdagskvällen sällskap av sina företrädare Barack Obama och Bill Clinton vid ett insamlingsevenemang i New York på torsdagskvällen. De tre deltog i ett samtal där allvar blandades med skämt, modererat av Late Night-programledaren Stephen Colbert.