Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Riksbanken åker snålskjuts

- 18/10/2008, 08:01 -

Riksbankscheferna har en ordentlig ränterabatt på sina lån.

Två av sex riksbankschefer får rejäl ränterabatt på sina interna personallån. Vice riksbankschefen Lars Nyberg betalar bara 1,25 procent i bunden ränta på sitt bostadslån. Irma Rosenberg betalar 3,25 procent. Många av de anställda har också bostadslån på 0,75 procent.

I september närmade sig den begynnande lågkonjukturen. Då valde riksbanksledningen att höja reporäntan med 0,25 procentenheter, något som blev starkt kritiserat. Allmänheten drabbas hårdast – medan majoriteten av bankens anställda och chefer inte alls påverkas lika mycket av beslutet.

De anställda på banken har sammanlagt lånat cirka 270 miljoner kronor, som de i genomsnitt betalar 2,69 procent i ränta för. Men riksbankscheferna tycker inte att det är något fel med att utnyttja förmånen.

– Jag tycker inte det är något klandervärt i detta, säger advokaten Johan Gernandt som är ordförande i Riksbanksfullmäktige som bestämmer Riksbankschefernas lönevillkor, enligt DN.

Uppgifter visar att Lars Nyberg har cirka en halv miljon kronor kvar på sitt lån. Rosenberg har bara 280000 kronor kvar. Men de har inte redovisat i offentliga dokument exakt vilken ränta de betalar.

Riksbankens ränterabatt räknas ut i förhållande till en intern referensränta. Sedan drar man 1,25 procentenheter för att få fram förmånsräntan som ska betalas. I dag betalar de alltså 3,25 procent med rörlig ränta, vilket är hälften av vad allmänhetens vanliga kunder betalar. Plus detta läggs en förmånsskatt på. Ränterabatten gäller sedan upp till 1,75 miljoner kronor.

Peter Kvist, biträdande administrationschef på Riksbanken menar att det finns 680 internlån just nu.

– Jag är inte missnöjd, säger Peter Qvist som själv har 2,75 procent i ränta på sitt lån, enligt DN.

Skrivet av: