Svenska banker tvingas kapitaljaga

Swedbank bedöms ha en svårare uppförsbacke.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

EU-ledarna meddelar nu att de inte har någon lust att rycka ut för storbankerna en gång till. Det kan tvinga de svenska bankerna till att jaga mer kapital. Detta samtidigt som EU-politikerna driver igenom nya och hårdare kapitaltäckningsregler i sektorn.

– Vi har en väldigt konservativ banksektor i Norden. Balansräkningarna i Handelsbanken, SEB, Nordea och Danske Bank är väldigt konservativa. Jag tror att de nordiska bankerna sitter relativt säkert. Om man tittar på de brittiska eller vissa tyska banker så har de stora problem, säger Christian Blaabjerg, marknadsstrateg på Saxo Bank i Köpenhamn.

Experter talar nu om att EU-ledarna inte är särskilt roade av att rycka ut en gång till efter alla räddningspaket som har avlöst varandra. Med räddningspaketen kommer också hårdare krav på kapitalbetäckning med mellan 25 och 40 procent på ungefär två års sikt.

Blaabjerg menar att detta kommer att pressa bankerna, och Swedbank, av de nordiska bankerna, är i en särskilt utsatt situation. Många mindre banker räknas med att försvinna under den konsolideringsprocess som följer, skriver Dagens Industri.

Skrivet av: