Nu inleds storoffensiv mot kriminella gäng

Den största mobiliseringen mot organiserad brottslighet någonsin.


200 nya poliser. Fördelade på nio platser i Sverige. Alla specialiserade på tung kriminalitet.

Slutligen ska Sverige få bukt med den grova organiserade brottsligheten.

På tisdagen den första september sjösätter polisen den största satsningen mot organiserad brottslighet. Någonsin.

"Det unika är myndighetssamverkan"

–Vi etablerar en ny form av myndighetssamverkan för att bekämpa den grova organiserade brottsligheten. Jag är övertygad att detta kommer ge snabba resultat och långsiktiga effekter, säger rikspolischef Bengt Svenson, i ett pressmeddelande.

Satsningen - "unik samverkan mot grov organiserad brottslighet - eller GOB som den kommit att kallas - är ensam i sitt slag.

–Det unika är myndighetssamverkan. Bestämmer vi oss för att gå på ett ärende då ska alla myndigheter gå åt samma håll. Besluten som fattas vid mötena är alla myndigheter bundna av, säger Tommy Rydfors, ordförande i det operativa rådet i GOB-satsningen och även biträdande chef på rikskriminalen, till Nyheter24.

Ett svenskt FBI?

Samtidigt har det kommit kritik om att detta är första steget mot ett "svenskt FBI". Polisen centraliseras medan gängen är väl fördelade över landet.

– Det där är egentligen en politisk fråga. Men det är ingenting jag grubblar över. Självklart sker brott lokalt, men samma kriminella gäng gör ju lokala brott i olika delar av landet. Och där kommer den här satsningen väl till pass. Vi kommer ju att få en helt annan översikt.

Till polismyndigheten i Västernorrland är rekryteringen klar. På tisdag börjar arbetet.

– Narkotika är ju ett stort problem. Här hoppas vi att denna satsning kan hjälpa till, säger Kenneth Bergquist, t.f. informationschef vid polisen i Västernorrland, till Nyheter24.

– Satsningen innebär ju att det formas en renare kanal mellan polisen och tullen, till exempel. Vilket betyder att vi lättare kommer att kunna få tag på viktig information.

Fokus: Gäng, narkotika och människosmuggling

På onsdag hålls det första riktiga operativa rådsmötet. Då kommer alla 200 poliser tillsammans med representanter från de inblandade myndigheterna att samlas. Polisens huvudinriktningar i kampen mot den grova organiserade brottsligheten kommer att dras fram.

–Jag kan inte säga exakt vad vi kommer att fokusera på för områden. Men det kommer vara något inom gäng, narkotika och människosmuggling, säger Tommy Rydfors till Nyheter24.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Biskop förlåter misstänkt i knivdåd

Explosion i Trelleborg

Någon form av explosion har skett vid en lokal i ett bostadsområde i östra Trelleborg, vilket Sydsvenskan var först att rapportera om.

Avblåst strejkhot – men kan ändå påverka

1 timme sedan
Det blir inget av fackförbundet Kommunals varslade strejk på torsdagen – men flera verksamheter kommer ändå att påverkas, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Styrande partiet vinner i Kroatien

1 timme sedan
Det styrande konservativa partiet HDZ med premiärminister Andrej Plenkovic i spetsen vinner parlamentsvalet i Kroatien.

Explosion i trapphus i Göteborg

2 timmar sedan
En explosion har inträffat i trapphuset i ett flerfamiljshus i centrala Göteborg. Ingen person är skadad och de materiella skadorna beskrivs som små.

Nya amerikanska oljesanktioner mot Venezuela

igår 23:12
Bara ett halvår efter vissa lättnader drar USA åter åt den venezuelanska oljekranen.