Knark och vapen byts mot fakturor

Sveriges organiserade brottslighet bryter ny mark. Läs reportageserien på Nyheter24.


Mer hjärna och mindre muskler

Den organiserade brottslighetens nya giv: svart blir vitt. När kontanter, knark och vapen byts ut mot fakturor, kvitton och papper träder Sveriges organiserade brottslighet in på en ny arena. Dimman mellan vad som är legalt och illegalt har tätnat. Mer hjärna och mindre muskler är mottot. Drivkraften är fortfarande densamma: stålar.

Det svenska folket går miste om över 130 miljarder kronor varje år i uteblivna skatteintäkter. En betydande del av dessa "förlorade" pengar står den organiserde brottsligheten för.

I första delen i Nyheter24:s artikelserie om den organiserade brottslighetens lagliga tentakler frågade sig Henrik Lundin, revisor på Ekobrottsmyndigheten med specialkunskaper om mc-gängens framfart, när staten ska inse allvaret? Resurserna räcker helt enkelt inte till. Staten måste våga satsa.

Samtidigt har staten nyligen genomfört en omfattande satsning för att stävja den organiserade brottsligheten. Den så kallade GOB-satsningen. Satsningen är bred och syftar till att flera instanser samarbetar.

Bland annat ska särskilda aktionsgrupper vid åtta polismyndigheter och Rikskriminalpolisen ha inrättats senast den 30 juni år. Men samarbetet sträcker sig även till Ekobrottsmyndigheten och Skatteverket.

"Äter upp legala branscher inifrån"

– GOB-satsningen är en tydlig effekt av att justitiedepartementet insett riskerna med att den organiserade brottsligheten tar sig in i legala branscher och äter upp dem inifrån. Och när de konkurrerar på ett osjyst sätt kan följderna bli katastrofala, säger Stellan Söderman, sakkunnig i kriminalverksamhet på justitiedepartementet, till Nyheter24.

Detta är också något som justitieministern Beatrice Asks pressekreterare, Martin Valfridsson, bekräftar.

– Insikten om att pengar är fundamentet som driver dessa organisationer är väl förankrad hos regeringen. Det är också därför vi ser dessa satsningar nu. Bland annat är det därför Sveriges åklagare numera inte behöver styrka egendom och brottslig verksamhet fullt ut. Detta lagfördes den första juli 2008, säger Valfridsson till Nyheter24.

Men hur mycket pengar som tilldelats de olika myndigheterna är oklart. I många fall måste myndigheterna klara de nya åtagande inom deras befintliga budget.

Detta tar bland annat Rikspolisstyrelsen upp i sin delrapport om GOB-satsningen från den 14 januari i år.

Skatteverket: Staten kan göra mer

Pia Bergman, samordnare för skatteverkets svartjobbsgranskning, välkomnar regeringens satsning mot grov organiserad brottslighet men tycker att staten kan och bör göra mycket mer.

– Det är mycket bra att regeringen vill öppna för ett ökat samarbete mellan myndigheterna men då bör de även se över kommunikationsmöjligheterna, säger Pia Bergman till Nyheter24.

Hur menar du?

– Jag tycker att regeringen bör se över personuppgiftslagen (PUL) och sekretesslagen. Dessa lagar sätter käppar i hjulet för oss.

– Om vi får klartecken att göra ett oannonserat besök och en åklagare inte är inkopplad i fallet kan vi inte inhämta uppgifter från Rikspolisen om vem denna person är på grund av sekretesslagen. Detta kan innebära en direkt fara för oss.

Pia Bergman gör ingen hemlighet av hon i sitt arbete ofta stöter på Hells Angels och Bandidos.

– Det är ingen hemlighet att de använder sig av svart arbetskraft. Jag vill klargöra att det är dessa personer vi vill få utökade verktyg att spana på. Vi vill inte tjuvkika på vanliga svenssons.

Henrik Lundin, revisor på Ekobrottsmyndigheten, menar att staten måste våga satsa mer och att resurserna inte räcker till. Är det här något du känner igen dig i?

– Ja. Det är ju så att vi inte får extra pengar för den här GOB-satsningen utan måste ta ur vår befintliga budget. Självklart är det alltid välkommet med ökade resurser, men som sagt jag tror att en översikt över befintlig lagstiftning skulle underlätta vårt arbete avsevärt.

– Det är i alla fall de slutsatster vi kan dra från projektet "Uthyrning av arbetskraft" som pågick mellan 2006 och 2008, där vi lyckades upptaxera drygt 2,5 miljarder kronor. Med en arbetsmässig kostnad för en personalstyrka på 100 personer. Och vi har inte direkt några fallskärmsavtal om jag säger så.

Du nämnde att sekretesslagen kan innebära en direkt fara för er eftersom ni inte kan få uppgifter om "farliga" personer från polisen. Har du upplevt hot i ditt arbete?

– Personligen har jag inte upplevt det. Men vi är ju hela tiden medvetna om riskerna. Och det är mycket viktigt att skydda vår personal. En förändring av kommunikationsmöjligheterna mellan de berörda myndigheterna i GOB-samarbetet skulle underlätta detta avsevärt, säger Pia Bergman till Nyheter24.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Lavinfara under långfredagen

Bolsonaro vill ha tillbaka passet

Brasiliens förre president Javier Bolsonaro, som utreds för kupplaner, har bett landets högsta domstol om att tillfälligt få tillbaka sitt beslagtagna pass för att besöka Israel, uppger hans advokat.

Skott mot bostad i Örgryte

2 timmar sedan
En bostad besköts i Örgryte i Göteborg på skärtorsdagskvällen.

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

3 timmar sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

igår 22:49
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

igår 22:30
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.