Nu tar tidningarna betalt på internet

Slut på gratiseran enligt tidningsbranschen.


På internet finns en utbredd gratistradition och endast ett fåtal tidningar tar betalt för sitt internetmaterial. Nu blåser dock förändringens vindar. Tidningar i Sverige och utomlands skissar på betalningsmodeller, skriver SvD.

I ett tal som Financial Times chefredaktör Lionel Barber höll under ett brittiskt medieevenemang nyligen förutspådde han att de flesta nyhetsorganisationer inom tryckta medier inom ett år kommer att ha börjat ta betalt för sitt innehåll på nätet. Han underströk vikten av att ”radikalt tänka om” de affärsmodeller som hittills har använts.

Han menade att det lönar sig att ta betalt för kvalitetsjournalistik och att kvalitetsjournalistiken kommer att dö ut om man inte hittar sätt att ta betalt.

Även New York Times chef för digitala medier, Marc Frons, undersöker möjligheterna att ta betalt. Enligt The Guardian kan ett beslut fattas redan i augusti. En av USA:s största dagspresskoncerner Media News Groups koncernchef Dean Singleton har också deklarerat att man är inne på samma linje.

Ännu finns det få konkreta exempel på tidningar som lyckats.

För några veckor sedan meddelade tidningskoncernen Stampen att man ställt sig bakom införandet av det tekniska verktyget ACAP, som har utvecklats av WAN för att öka möjligheten att kontrollera sökmotorernas indexering av tidnigarnas artiklar och därmed öka upphovsrättsskyddet på nätet.

– Ställningstagandet är ett sätt att markera att man värnar om värdet av kvalitetsjournalistiken, sa Stampens utvecklingschef Gunnar Springfeldt då till SvD Näringsliv.

Snart kommer alltså nätjournalistiken kosta pengar. Nu återstår bara att se om någon är villig att betala.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Lång väntan på bostad – kommun får miljonbot

Rysk biträdande försvarsminister gripen

En av Rysslands många biträdande försvarsministrar, Timur Ivanov, har gripits, meddelar Rysslands undersökningskommitté, en av landets brottsbekämpande myndigheter.

Nattligt utegångsförbud för barn i fransk stad

1 timme sedan
En högerextrem fransk borgmästare har infört ett nattligt utegångsförbud för barn under 13 år. Tilltaget är det senaste för att motverka ungdomsvåld i landet.

Markaryd: Polisen rapporterar om trafikbrott

1 timme sedan
"Förföljande, Strömsnäsbruk", skriver polisen på sin hemsida.

Tonårspojkar hyllas – stoppade kidnappning

1 timme sedan
Tre tonårspojkar som lyckades stoppa en kidnappning av en minderårig flicka i Järfälla nordväst om Stockholm hyllas av polisen, skriver Mitti.

Tekniskt strul hos Spotify – hundratals användare drabbade

1 timme sedan
Under tisdagseftermiddagen upplevde tusentals användare problem med musiktjänsten Spotify. I sociala medier är användare väldigt upprörda över att både appen och hemsidan strular.