Google satsar på Windowsdödare

Operativsystemet Google Chrome ska utmana Microsoft och Apple.


Bill Gates och Steve Ballmer är ovana vid att utmanas av kapitalstarka mjukvarujättar med öppen källkod som modell. Google har identifierat nästa affärsområde som är underutvecklat. Med nya operativsystemet Google Chrome OS siktar Google på att ta en topplacering på netbookmarknaden.

Microsoft har med sina Windowsvarianter varit dominerande på datormarknaden. Det är först under senare år som Apple börjat ta åt sig flera andelar med Mac OS X samtidigt som Windows Vista inte direkt har charmat användarna.

– Snabbhet, enkelhet och säkerhet kommer att vara ledorden för Google Chrome OS. Vi designar operativsystemet till att vara snabbt och smidigt, det ska kunna starta och vara online på bara några sekunder skriver Sundar Pichai, chef för produktutveckling, och Linus Upson, teknisk rådgivare, på Googles blogg.

Planen är att släppa operativsystemet på Internet senare i år och det kommer att bygga på öppen källkod. Och i slutet av 2010 kommer det gå att köpa i butik, skriver The New York Times.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Åsele: Polisen rapporterar om trafikkontroll

1 timme sedan

Huawei får ta del av hemlig information

1 timme sedan
Regeringen har beslutat att det kinesiska telekombolaget Huawei ska få tillgång till hemlig information om svenska mobiloperatörer, rapporterar Dagens Industri som hänvisar till Telekomnyheterna.

Svensk man häktad – vandaliserade Nidarosdomen

1 timme sedan
En svensk man i 40-årsåldern har begått mer än 15 brott i Trondheim i Norge den senaste tiden. Nu häktas han i fyra veckor, bland annat för grov skadegörelse av domkyrkan Nidarosdomen.

Polisen i Vellinge rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Trafikolycka i korsningen Grenvägen och Gränsvägen, Höllviken.", skriver polisen på sin hemsida.

En häktad för deltagande i terrororganisation

1 timme sedan
En person har häktats vid Nacka tingsrätt, misstänkt för deltagande i en terroristorganisation, skriver Säkerhetspolisen i ett pressmeddelande.

Polisen i Östersund rapporterar om trafikolycka

2 timmar sedan
"E14, Lockne. En bil har kört av vägen och hamnat på ett tågspår.", skriver polisen på sin hemsida.