Stockholm

Kina parerar finanskrisen

Bankerna har god likviditet. Men många husägare riskerar att förlora sina hem.


Läs mer

KINA. Kina räds inte finanskrisen som drabbar skakar om fler och fler länder i världen. Men de ignorerar den heller inte. Kinas centralbank smider planer för akuta ingripanden. Samtidigt varnar fastighetsexperter för att många kineser med fastighetslån snart kan stå hemlösa.

–Kinas ekonomi är i god kondition trots utmaningar som skapats av den globala finanskrisen, sa centralbankschefen Zhou Xiaochuan i dag.

Kinas banker är fortfarande i bra skick. Ända kommer centralbanken att utarbeta en plan för man i akuta fall ska kunna bistå banker med kontantstöd, om det skulle behövas, skriver DI.

Samtidigt varnar experter för att finanskrisen kan komma att slå hårt mot husägare som har lån. Under flera år har en kinesisk bostadsbubbla tagit form. Huspriserna har skjutit i höjden och många sitter på stora lån.

– Om ekonomin fortsätter så här kommer hushållen att få lägre inkomster, många kan förlora jobbet och då har de inte råd att köpa bostad, eller också kommer de att bli av med den bostad de har, säger Zhao Xiao, rådgivare åt regeringen i fastighetsfrågor, enligt DI.

Skrivet av:

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.