Reinfeldt vägrar låna ut pengar

"Jag vill inte pantsätta Sverige och agera riskkapitalist åt välbeställda."


Lyxbilstillverkaren Koenigsegg vill köpa upp krisdrabbade Saab av GM. Problemet är att det saknas tre miljarder. Ägaren Christian von Koenigsegg har vädjat till regeringen om ett lån. Nu får han kalla handen av näringsministern Maud Olofsson och av statsministern Fredrik Reinfeldt.

– Jag är inte beredd att pantsätta Sverige och agera riskkapitalist åt välbeställda, sa Reinfeldt på en pressträff på onsdagen.

– Jag noterar att man försöker ändra ordningen för hur företag ska tas om hand i Sverige. Först ska den som köper inte använda tillräckligt med egna pengar. Den riskkapital- och kreditmarknad som blir allt bättre ska heller inte ställa upp. Utan helt plötsligt ska den största riskkapitalisten bli staten, som med välfärdens pengar ska gå in och ta risker som ingen annan vill ta, sa Reinfeldt.

Maud Olofsson lämnade samma budskap under tisdagen. Hon tycker att det är upp till Koenigsegg att fixa fram pengarna.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

Person skjuten under jakt

En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.

Razzior mot ryskt spionnätverk i Polen

Polsk säkerhetstjänst uppger att en räd genomförts mot ett ryskt spionnätverk. Räden har genomförts i samband med tjeckisk underrättelsetjänst.

SMHI varnar – här blir det snö i påsk

Snöfall, sol, plusgrader och sedan återigen kallt. Jag skulle beskriva påskvädret som ostadigt över landet, säger Christopher Greenland, meteorolog vid SMHI.

Expresidenten Zuma stoppas från val i Sydafrika

Sydafrikas tidigare president Jacob Zuma har exkluderats från landets val i maj, meddelar valmyndigheten.

Femte person misstänkt för väskmordet

Ytterligare en person, en 27-årig kvinna, har häktats i sin utevaro misstänkt för inblandning i det så kallade väskmordet på Värmdö utanför Stockholm, rapporterar Smålandsposten.