Saab måste ha pengar - snabbt

Saab skulle kunna tillverka och sälja fler bilar redan nu, men saknar pengar.


Saab Automobile skulle kunna tillverka och sälja fler bilar redan i dag, men man saknar pengar.

– Vi skulle kunna gå upp i produktion i förhållande till vilken orderingång vi har, säger Saab-chefen Jan Åke Jonsson till Göteborgs-Posten på nätet.

Nu försöker Saab snabba på processen kring lånet på cirka 4,6 miljarder kronor av Europeiska investeringsbanken (EIB), för att om möjligt få loss de pengarna tidigare.

Där har det annars talats om en eventuell utbetalning efter den 22 september. Först då skulle EIB:s styrelse kunna ta beslut. I augusti har man inget styrelsemöte och till julimötet hinner man inte med att fullt ut behandla Saabs låneansökan.

– Vi jobbar med EIB för att se om vi inte kan flytta fram avgörandet till juli. Vi har inte uteslutit det. Går inte det har vi möjlighet att anpassa vår verksamhet så att pengarna räcker, säger Jonsson.

I dag monteras endast hundra bilar om dagen i Trollhättan, en synnerligen låg produktion. Utan pengatillskott tvingas man ligga kvar där.

I EIB-processen är även staten en viktig förhandlingspartner. EIB kräver statliga garantier och villkoren för dessa förhandlar Saab med Riksgälden om.

Men Saab diskuterar även med staten om så kallade undsättningslån för att få tillskott på kort sikt. Staten har tidigare avsatt fem miljarder kronor för sådana tillfälliga lån till svensk fordonsindustri, men ännu har ingen fått del av dessa.

– Vi har diskuterat det, men inte fått något gehör så här långt, säger Jonsson till GP.

Från den gamla ägaren, GM, väntas inga nya pengar och på kort sikt inte heller från den som förväntas ta över, Koenigsegg Group.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

1 timme sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

1 timme sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.

Person skjuten under jakt

1 timme sedan
En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.

Polisen i Borås rapporterar om brand

2 timmar sedan
"Det brinner i en lägenhet i ett flerfamiljshus på Dalbogatan.", skriver polisen på sin hemsida.

Razzior mot ryskt spionnätverk i Polen

2 timmar sedan
Polsk säkerhetstjänst uppger att en räd genomförts mot ett ryskt spionnätverk. Räden har genomförts i samband med tjeckisk underrättelsetjänst.