Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Exdirektör klär av Kamprad och sönerna

Nyheter | 31/08/2009 09:52

Avhopparen Johan Stenebo ger sin sanning om Ikea och familjen Kamprad i ny bok.

Odlad eller inte genom åren, men bilden av Ikeagrundaren Ingvar Kamprad är storkapitalisten som inte tappat markkontakten. Trots miljarder i tillgångar brukar det i stället för Biff Rydberg bli varmkorv.

Johan Stenebo är toppdirektören på Ikea som hoppade av. Efter interna stridigheter tackade han för sig för att i stället skriva en bok för att göra upp med bilden av Kamprad och hans söner.

I boken Sanningen om Ikea klassar Stenebo Kamprads söner som "odugliga som företagsledare" och han är på sikt orolig för att nationalklenoden kommer att tappa i konkurrenskraft om inte ledningen tar hand om problemen.

Stenebo, som bland annat varit vd på ett av Ikeas riskkapitalbolag och varit nära medarbetare till Peter Kamprad beskriver sonen som "lynnig, auktoritär och omöjlig att samarbeta med".

Han anklagar också Ikea för att vara en kvinnofientlig arbetsplats där kvinnor och personer med invandrarbakgrund har svårt att klättra i bolaget. Under hans första fem år på bolaget märkte han en positiv trend med mångfaldsarbete.

– För några år sedan vände allting. Då började man gå bakåt. Jag tror att det sammanföll med två saker. Dels har Ingvar Kamprad blivit äldre och är nu 83 år gammal, dels kom Peter, Jonas och Mattias Kamprad in i bilden. De har huggit åt sig av makten och drivit sina frågor stenhårt utan att ha torrt på fötterna, säger Johan Stenebo i TV4 Nyhetsmorgon.

– I dag heter det i stället att man rekryterar på kompetens, som är det värsta mörkerargumentet som svenskt näringsliv använder. Man ser allt bakom kompetensen och behöver aldrig rekrytera en kvinna, eller väldigt sällan i alla fall.

Skrivet av: