Göran Persson mest eftertraktad

- 15/04/2009, 06:30 -

JKL-konsulten debiterar hundratusentals kronor för varje föredrag.

Folk betalar som mest för att få lyssna på Göran Persson. Annat var det för några år sedan under hans tid som statsminister. Det kunde då bli ganska glest vid de ständiga sommartalen i Björkvik. Men nu sållar han sig till den absoluta gräddan av svenska föreläsare och kan ta runt 100 000 kronor per föredrag. Detsamma gäller diplomaten Jan Eliasson och Hans Blix.

Persson är inte ensam om sitt karriärval. Efter storpolitiken ser topparna stora vinstmöjligheter i att göra det de är bra på: att prata. Förre amerikanske vicepresidenten Al Gore och presidenterna Bill Clinton och George W Bush har samma jobb.

Sambandet är tydligt. Ju större erfarenhet politikern har, desto större efterfrågan. Den senaste talarstjärnan är Martti Ahtisaari, nobelpristagare och expresident i Finland.

2008 var Al Gores år då miljö och klimat var det hetaste ämnet. Men det har under finanskrisen hamnat i bakgrunden. Nu söker företagen talare som kan motivera anställda eller uppmuntra stressade chefer med uppsägningar och höga krav, enligt Jenny Lexhed på Talarforum, skriver E24.

.

Skrivet av: