Måndag 2 Aug
Stockholm

"Sluta äta kött och rädda planeten"

Klimatexperten Nicholas Stern vill se uppochnedvända matvanor.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Människan måste bli vegetarian för att jorden ska kunna räddas. Klimathotet är annars oundvikligt, menar Nicholas Stern, som står bakom den inflytelserika Sternrapporten från 2006 om kostnaderna för att hantera den globala uppvärmningen.

– Kött innebär ett slöseri med vatten och skapar en massa växthusgaser. Det sätter en enorm press på världens resurser. En vegetarisk kost är bättre, säger Stern i en intervju med The Times.

Enligt rapporten står kor och grisars utsläpp av metangas för en stor del av mängden växthusgaser i atmosfären, och metangasen är 23 gånger kraftigare än koldioxid när det kommer till uppvärmning.

När världsledarna träffas i Köpenhamn i december för det stora klimatmötet hoppas han att politikerna ska komma fram till riktlinjer som leder till skyhöga kostnader för kött och andra livsmedel som leder till stora mängder växthusgaser. Stern tror också att människors inställning till kött kommer att ändras.

– Det är viktigt att människor tänker på vad de gör, och det inkluderar vad de äter. Jag är 61 år nu och attityder till alkohol och bilkörning har exempelvis förändrats radikalt sedan jag var student. Människor byter uppfattning om vad som är ansvarigt. De kommer mer och mer att fråga om kolinnehållet i deras mat, säger han till The Times.

Stern, som har en bakgrund som chef för Världsbanken, varnar för att brittiska skattebetalare måste bidra med runt tre miljarder pund årligen för att hjälpa fattiga länder att hantera klimatförändringarna. Dessutom har han skickat en tydlig signal till USA:s president Barack Obama om att han måste delta i klimatmötet i Köpenhamn för att ett avtal över huvud taget ska kunna komma på plats.

– Jag är inte säker på att människor förstår fullkomligt vad vi pratar om, eller vilken typ av nödvändiga samhällsförändringar som vi står inför, säger Stern.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela