Stockholm

Bildt hyllar "svenska modellen"

USA-plan som gett börslyft är Bo Lundgrens förtjänst enligt Bildt.


Läs mer

Som Nyheter24 tidigare kunnat berätta bär den räddningsplan - som fått den amerikanska ekonomin att, åtminstone tillfälligt, återhämta sig - stora likheter med den svenska så kallade Bankakuten som inrättades efter den svenska finanskrisen på 90-talet.

Nu hyllar utrikesminister Carl Bildt de båda svenskar som var ansvariga för inrättandet av Bankstödsnämnden, som Bankakuten egentligen hette. Tillfälligtvis två herrar, Bo Lundgren och Urban Bäckström, som var medlemmar i samma regeringsparti som Carl Bildt på den tiden ledde - moderaterna.

Så här skriver Carl Bildt på sin blogg Alla Dessa Dagar:

"På TV-skärmarna när jag kommer tillbaka från Helsinfors flimrar hela tiden nyheterna från den finansiella stabiliseringen i USA. Och det blev ju lite av en “svensk” lösning när den amerikanska administrationen nu ville skapa stabilitet i och förtroende för det finansiella systemet. Det var genom att lyfta av dåliga tillgångar - och lägga dem i ett separat statligt företag - som vi i Sverige i början av 1990-talet hanterade den bankkris vi då hade.

Och därefter avvecklades dessa tillgångar successivt i takt med att den allmänna ekonomin förbättrades. Då hade det finansiella systemet redan snabbt kommit på fötter och bidragit till den snabba återhämtning som Sverige fick efter krisåren. Denna “svenska modell” har sedan setts som ett föredöma av många - och nu är det vissa grunddrag i denna som återkommer i det amerikanska räddningspaketet.

Det var Bo Lundgren - då biträdande finansminister, nu chef för Riksgäldskontoret, Urban Bäckström - då statssekreterare i finansdepartementet, nu chef för Svenskt Näringsliv och Stefan Ingves - då nyckeltjänsteman på finansdepartementet, nu chef för Sveriges Riksbank - som var nyckelpersonerna i den lyckade hanteringen av den svenska bankkrisen för ett och ett halvt decennium sedan.

Hedras dem som hedras skall."

Men alla är inte lika förtjusta i den svenska lösningen. Mats Lönnerblad på Bankrättsföreningen sågar den "svenska modellen" jäms med fotknölarna:

"Att den svenska Bankakuten fick stor internationell uppmärksamhet är riktigt, men kanske inte riktigt på det smickrande sätt som Stefan Ingves och tidigare förste ordförande Odd Engström inom Bankakuten föreställde sig. Utländska bedömare är fortfarande förvånade, för att inte säga chockade över Sveriges sätt att hantera de svenska företagarna före, under och efter den svenska bank - och finanskrisen.

Vad man inte förstår är hur medlemmarna i Bankakuten kunde tillåta bankerna att säga upp krediterna för tusentals fastighetsägare och företag, som hela tiden skött sina betalningar, utan anmärkningar. Hur den svenska bankakuten sedan tillät Securum, Retriva mfl att på rekordtid konfiskera tusentals bolag som var friska. Bara för att bankerna skulle kunna återfå sin lagstadgade kapitaltäckningsgrad."

Skrivet av:

Senaste nytt

Åtal väcks mot Donald Trump

Publicerades: 1 timme sedan

Polisen rapporterar om detonation, Malmö

Publicerades: 1 timme sedan

Explosion vid flerfamiljshus i Malmö

Publicerades: 1 timme sedan

Polisen i Malmö rapporterar om detonation

Publicerades: 2 timmar sedan

Höftopererad kvinna flyttades på fel sätt – dog

Publicerades: 2 timmar sedan

Uppåt på Wall Street

Publicerades: 2 timmar sedan

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.