Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Räddningsplan till kongressen

- 20/09/2008, 07:44 -

USA:s finansdepartement föreslår räddning för 500 miljarder dollar.

Räddningspaketet som USA:s finansdepartement föreslår är värt mellan 500 miljarder dollar och 800 miljarder dollar, uppger källor i bankvärlden. De osäkra lån som staten köper upp gäller både bostäder och affärsverksamhet.

Vita huset har skickat över till kongressen detaljer i den omfattande räddningsplan som regeringen arbetat fram åt finansväsendet i USA, uppger en hög tjänsteman. Tjänstemannen lämnade dock inte närmare uppgifter om innehållet i planen.

Myndigheterna fortsatte att rusta sig under fredagen för att handskas med kaoset på finansmarknaden. Arbetet ska leda fram till en räddningsaktion värd hundratals miljarder dollar. Detta är ett avgörande ögonblick för USA:s ekonomi, sade president George Bush i ett uttalande.

Han underströk att regeringen griper in på finansmarknaden endast undantagsvis. Men med tanke på det vanskliga läget på finansmarknaderna, och deras avgörande betydelse för amerikanska folkets dagliga liv, är det inte bara nödvändigt (att ingripa) utan livsviktigt.

I räddningsplanen ingår att regeringen köper upp osäkra fordringar som dåliga bostadslån från banker och andra finansinstitutioner, sade Bush.

På fredagen var det åter dags att stänga en bank, den tolfte hittills i år, Ameribank i Northfolk i West Virginia, skriver Reuters. Stängningen av banken kostar USA:s bankförsäkringsfond 42 miljoner dollar.

Skrivet av: