Livet efter tragedin

Minnet av händelserna för 30 år sedan förföljer de överlevande.


Strax innan pastor Jim Jones ledde sin sekt in i döden denna dag för 30 år sedan öppnade sig himlen över Jonestown i Guyana. När ovädret var över hade över 900 församlingsmedlemmar dött efter att ha tagit cyanid. De 33 personer som kom undan med livet i behåll kommer att minnas den ödesdigra dagen i resten av sina liv.

– Jag kände ondskan själv blåsa in i Jonestown när den stormen slog till, säger Tim Carter, som är en av de överlevande.

Tim Carter vet vad han talar om. Hans 15 månader gamla son Malcolm var en av de som förgiftades med cyanid. Hans fru Gloria dog i hans armar.

– Jag ville döda mig själv. Men jag hade en röst som sa: "Du kan inte dö. Du måste leva", berättar Tim Carter för AP.

Tim Carter fick leva, eftersom Jim Jones hade ett sista uppdrag åt honom. Han, hans bror och en tredje sektmedlem gavs pistoler och väskor innehållande flera hundra tusen dollar. De instruerades att föra pengarna till Sovjetunionens ambassad i Guyanas huvudstad Georgetown för att ge pengarna till Sovjetunionens regering. Det var Jones sista gärning för socialismen.

De tre dumpade större delen av pengarna under den strapatsrika vandringen mot Port Kaituma där de greps av polis. Två dagar senare fördes Tim Carter till Jonestown för att hjälpa till vid identifieringen av kropparna.

– Folk tror fortfarande att alla radade upp sig på ett ordnat sätt och drack giftet utan protester. Det är inte sant. Jag såg folk som hade injicerat med gift, säger

Tim Carter till nyhetsbyrån AP.

Efter massakern kände Carter att folk stirrade på honom med avsky och rädsla när han gick på gatorna hemma i Boise, Idaho. Ungdomsvänner kallade honom mördare och vägrade att prata med honom.

Bland de övriga överlevande finns sektens basketlag, som spelade match i Georgetown samma dag som massakern, en kvinna som flydde med sin unga son bara timmar före och en familj som lämnade sekten en tid innan massakern. Flera av de överlevande har begått självmord. Andra har fastnat i droger. De flesta har ändå lyckats gå vidare i livet. Ingen av dem har glömt.

Eugene Smith råkade befinna sig i Georgetown den ödesdigra dagen för 30 år sedan. Hans fru, deras nyfödde son och hans mor dog alla i massakern.

– Ingen av oss är överlevare; vi kom bara undan. Alla vi som inte var i Jonestown dog delvis där, säger Eugene Smith till AP.

Ögonvittnen berättar:

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!