Tisdag 17 Maj
Stockholm

Borg ångrar chockhöjd a-kassa

Antalet arbetslösa som saknar a-kassa har ökat kraftigt sedan alliansens inträde

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

SVERIGE. Många var de som lämnade a-kassan efter att Anders Borg och alliansen höjde medlemsavgiften i januari 2007. Många är också de som varslats om uppsägning under 2008 - hittills 66 000.

Anders Borg räknade inte med att finanskrisen skulle komma, och nu ångrar han chockhöjningen.

–Jag tror att vi höjde a-kasseavgiften mer än vad jag skulle ha gjort i dag. Höjningen hade större effekter på medlemskapet i a-kassan än vad jag skulle ha trott, säger Anders Borg till K-G Bergström i SVT.

Arbetsförmedlingen har tagit fram siffror som visar att 32 procent av de arbetslösa i dag saknar a-kassa. i jämförelse med 15 procent 2006. Anders Borg tycker att det är "beklagansvärt" att många valt att gå ur a-kassan, men är övertygad om att man kan leva på den dagpening som man får som arbetslös utanför a-kassan. Den ligger på högst 320 kronor per dag, skriver SVT.

Kristian Krassman på bloggen In your face skriver att det krävdes 500 000 försökskaniner för att "Doktor Anders Borg" skulle inse sitt misstag. "Vi får väl se om den moderata regeringens erbjudande att gå med i A-kassan under 2009 då bara sex månaders medlemskap räcker för att kvalificera sig blir någon kioskvältare. De kanske skulle slänga in en EU-moppe som snabbhetspremie för att det skall bli någon rusning till erbjudandet. Eller vem vet, vi kanske får ett nytt litet Borg-erligt experiment."

Bloggaren Mitt i steget skriver att Borgs ordval "beklagansvärt känns som att få en snorloska i ansiktet från en flinande moderat". Hon fortsätter att skriva att det inte är "Anders Borg som betalar priset i form av magsår, oroliga nätter och utmätning av egendom."

Video: Inslag från Rapport

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela