Tisdag 18 Maj
Stockholm

Låtsasvärld startar riktig bank

Svenska företaget Mindark beviljats starta Mind Bank.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Mindark, företaget bakom låtsasvärlden Entropia, startar en egen bank. Nu har Mind Bank beviljats tillstånd av Finansinspektionen.

Bland de banker som har tillåtits starta finns Erik Penser, Volvofinans och Avanza. Men Mind Bank är lite annorlunda. informationschefen Marco Behrmann berättar att det inte är helt ologiskt varför man har velat starta en bank:

– Inne i vår virtuella värld Entropia Universe har vi en valuta, ped, som är konverterbar till dollarn. Det innebär att man redan i dag kan sätta in riktiga pengar.

Den nya banken ska dock ha fler tjänster: Inlåning, utlåning, korttjänster och valutahantering.

Som vd för Mind Bank har man tagit in en veteran från bankvärlden, Hans Andersson. Han har 20 år bakom sig på olika chefspositioner på Handelsbanken.

– Det ska bli väldigt spännande. Det här är en ny och annorlunda nisch, men det innebär också att vi kan börja med ett rent bord. Vi har inga surdegar och inga exponeringar mot Baltikum, säger Hans Andersson.

– Vi kommer från en modern värld, en virtuell värld och jag tycker att Finansinspektionen har visat prov på ett modernt tänkande när de gav oss tillståndet.

Att få det tillståndet från Finansinspektionen har tagit sju månader och en av kraven är att man har fem miljoner euro i aktiekapital från början.

Hans Andersson tror att allting ska vara uppe kring årsskiftet. Mindark hade under 2008 en omsättning på nästan 80 miljoner kronor.

Hur mycket räknar ni med att banken ska omsätta det första året?

– Det vill jag inte svara på. Men det här är ju en väldigt nischad bank, vi ska ha 5–10 personer anställda, säger Hans Andersson till Computer Sweden.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela