Stockholm

Hemligheten till framgång

Är du född den rätta månaden?


Läs mer

Hur kommer det sig att vissa människor blir betydligt mer framgångsrika än andra. Trots att de egentligen inte är mer intelligenta eller har bättre kompetens än andra lever de betydligt mer fördelaktiga liv.

Detta har den kontroversielle journalisten och författaren Malcom Galdwell svarat på i sin senaste bok 'Outliers'.

Bland annat har Galdwell försökt analysera hur födelseår och till och med födelsemånad påverkar hur framgångsrik man är.

Till exempel är några av de mest framgångsrika människorna i Silicon Valley födda 1955: Steve Jobs, Bill Gates och Bill Joy. Dessa grabbar var 21 när datorrevolutionen slog igenom och det är den ideala åldern för att bli ledande inom en ny revolution, menar Galdwell.

–Det hemliga mönstret för framgångsrika människor handlar om att vara på rätt plats på rätt tid. Och dessutom ska man komma från rätt kultur och ha vissa inbyggda fördelar, hävdar Galdwell.

–Drömmer du om att bli en riktigt bra hockeyspelare, så gäller det att vara född rätt månad.

I alla fall om man kommer från Kanada. Alla riktigt duktiga spelare i juniorlagen är födda i januari, februari eller mars uppger Galdwell. Det handlar om att de spelare som börjar spela när de är åtta eller nio och är födda under årets tre första månader generellt är större än de som är födda senare på året. Alltså tror tränare att de rekryterat bättre spelare, men egentligen är de bara större.

–Om du är född 8 januari är du betydligt större och längre än någon som är född i december, säger Galdwell till CNN.

Dessutom beror din skicklighet som pilot på vilket land du härstammar ifrån.

–Det är fascinerande. Den viktigaste faktorn som bestämmer om ett plan krashar eller inte är inte planets status, inte vädret, utan det är kulturen piloten kommer ifrån. Flygplan flygs säkert när piloten och andre-piloten för en öppen dialog. I kulturer där det är svårt för en underordnat att öppet tala med en överordnad har man många flygolyckor.

Alltså, likväl som amerikanska myndigheter kräver att få veta ursprunget på passagerare som flyger till USA kanske passagerare ska kräva att få veta vems händer deras liv ligger i när de stiger ombord.

Skrivet av:

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.