Tunbjörk vann största fotopriset

Lars Tunbjörk skildrade Sverige bäst i bild.


Det stod mellan den unge Frank Aschberg, den etablerade Lars Tunbjörk och den norrländska Elin Berge när Scanpix delade ut sitt årliga fotopris.

Men Aschberg och Berge fick lämna prispallen där Tunbjörk kunde ta plats. Förutom äran att äga titeln som Sveriges bästa fotograf under ett år och hedersplatsen i historien som en av de bästa svenska fotograferna genom tiderna så låg prispotten på 100 000 kronor. Motiveringen lyder:

"En fotograf med ett igenkännande bildspråk som aldrig stannat upp utan ständigt utvecklats. Engagerat, sofistikerat och personligt. Denna gång med en dystrare och tyngre färgskala som får betraktaren att känna vemodet hos oss uppe i norra Europa."

Den intresserade kan också besöka hans pågående utställningar på Galerie VU' i Paris.

Nyheter24 uppmärksammar även Hannah Modigh som blev årets fotostipendiat.

Klicka på pilarna för att bläddra i bildspelet och se några av Tunbjörk och Modighs fotografier.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Fler sprängningar riktas mot privatbostäder

Nordea: Trycket på hushållen lättar

Storbanken Nordeas ekonomer konstaterar att det pågår en normalisering av inflationen, vilket väntas få centralbanken att sänka räntor.

Tidsfrist löpte ut – universitetsprotest fortgår

USA:s studentprotester mot Israels krigföring i Gaza fortsätter – och växer. Universiteten brottas med balansgången mellan vissa studenters yttrandefrihet och andras säkerhet – och mäktiga givares intressen.

Sju gripna i antiterrorräder efter kyrkdåd

I stora antiterrorräder i Australien har sju personer gripits. De misstänkta har kopplingar till en tonåring som i förra veckan knivhögg en assyrisk biskop.

SCB: Fler kvinnor och unga arbetslösa

1 timme sedan
Arbetslösheten fortsätter att öka medan andelen sysselsatta ligger ganska stabilt, enligt nya siffror från Statistiska centralbyrån (SCB)

SBAB fortsätter sänka boräntor

1 timme sedan
SBAB fortsätter sänka sina korta boräntor – tremånadersräntan är nu under 5 procent. De korta räntorna har ju börjat sikta in sig på att Riksbanken snart kommer att sänka sin styrränta, säger Lars Lindmark på SBAB.