Ford vill ha 50 miljarder för Volvo

Experter dömer ut Renault och Hyundai som troliga köpare.


Krisdrabbade Ford tänker inte sälja sig billigt. Biljätten kräver exakt den summa som den en gång i tiden betalade för Volvo Personvagnar. Bloomberg.com rapporterar att Ford har satt prislappen 6 miljarder dollar, motsvarande 50 miljarder kronor. Rådgivare till Ford är investmentbanken JP Morgan, som även var involverad i affären då Volvo såldes den senaste gången.

Ford anses främst vilja ta mycket betalt för varumärket.

– Allting annat än en försäljning till ett grovt nedsatt pris känns orealistiskt. För en köpare är det här den bästa tiden den kan önska sig. Men den är inte idealisk för Ford, säger Ferdinand Dudenhoeffer, tysk bilanalytiker.

När Ford köpte Volvo 1999 landade prissumman på 50 miljarder kronor, och det är ungefär hälften av den summa it-entreprenörerna Niklas Zennström och Janus Friis fick när amerikanska Ebay köpte Skype.

Frågan är om någon är beredd att betala. Enligt uppgifter är det inte troligt att Renault eller Hyundai är villiga att ta över. Texasbaserade riskkapitalbolaget TPG eller en kinesisk biltillverkare, såsom SAIC, bedöms som mer troliga köpare, enligt Bloomberg.com.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Gata i Lund spärras av – bombskydd på väg

Flera utredningar på kritiserad anstalt

Utredningar av "individer och händelser" pågår just nu på Skänningeanstalten, uppger Kriminalvårdens generaldirektör Martin Holmberg för P4 Östergötland.

Polisen rapporterar om farligt föremål, Lund

"Kontroll av föremål i centrala Lund", skriver polisen på sin hemsida.

Uppgifter: Hundratals kroppar i massgrav i Gaza

Närmare 200 kroppar uppges ha hittats nedgrävda vid Khan Yunis-sjukhuset Nasser sedan Israels styrkor lämnat staden, som är Gazaremsans näst största. Arbetet med att gräva fram kvarlevor väntas ta flera dagar.

Nytt robottest från Nordkorea mot Japan

1 timme sedan
Nordkorea har avlossat en ballistisk robot, uppger sydkoreanska och japanska myndigheter.

Polisen i Norrköping rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Olycka på Lidövägen", skriver polisen på sin hemsida.