Måndag 2 Aug
Stockholm

Ford vill ha 50 miljarder för Volvo

Experter dömer ut Renault och Hyundai som troliga köpare.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Krisdrabbade Ford tänker inte sälja sig billigt. Biljätten kräver exakt den summa som den en gång i tiden betalade för Volvo Personvagnar. Bloomberg.com rapporterar att Ford har satt prislappen 6 miljarder dollar, motsvarande 50 miljarder kronor. Rådgivare till Ford är investmentbanken JP Morgan, som även var involverad i affären då Volvo såldes den senaste gången.

Ford anses främst vilja ta mycket betalt för varumärket.

– Allting annat än en försäljning till ett grovt nedsatt pris känns orealistiskt. För en köpare är det här den bästa tiden den kan önska sig. Men den är inte idealisk för Ford, säger Ferdinand Dudenhoeffer, tysk bilanalytiker.

När Ford köpte Volvo 1999 landade prissumman på 50 miljarder kronor, och det är ungefär hälften av den summa it-entreprenörerna Niklas Zennström och Janus Friis fick när amerikanska Ebay köpte Skype.

Frågan är om någon är beredd att betala. Enligt uppgifter är det inte troligt att Renault eller Hyundai är villiga att ta över. Texasbaserade riskkapitalbolaget TPG eller en kinesisk biltillverkare, såsom SAIC, bedöms som mer troliga köpare, enligt Bloomberg.com.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela