Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Historisk jobbkris i USA

- 06/12/2008, 08:56 -

Under 2008 har 1,9 miljoner arbetstillfället försvunnit USA. Nedgången är den största på 34 år.

USA:s ekonomiska maskineri hackar ordentligt. Läget är mycket kritiskt på arbetsmarknaden och den senaste sysselsättningsrapporten kom med sämre besked än väntat. Bara i november har 533 000 arbetstillfällen försvunnit, utanför jordbrukssektorn. Enligt det amerikanska arbetsdepartementets rapport är det den största nedgången på 34 år för arbetsmarknaden.

– Det här är obeskrivligt fruktansvärt, säger Ian Shepherdson, chef för High Frequency Economics, till Financial Times.

Arbetslösheten har hittills ökat till 6,7 procent vilket är det allvarligaste arbetsmarknadsläget sedan 1993, enligt uppgifter till DI. Rädslan för att bilkoncernen General Motors ska gå i konkurs är nu stor. Man beräknar då att omkring 2,5 miljoner kan bli utan jobb.

– De senaste sex månaderna har USA förlorat 1,55 miljoner arbetstillfällen, nästan lika många vi förlorade under hela recessionsåret 2001, tillägger Shepherdson.

Experter befarar att sysselsättningen i USA kommer att fortsätta sjunka delvis på grund av nedskärningarna i bank- och fordonssektorn. Ringarna sprids nu vidare till Sverige efter det ekonomiska plumset från USA. Stockholmsbörsen backade på fredagen och när de amerikanska rapporterna blev offentliggjorda sjönk börsen till minus 4,7 procent.

Skrivet av: