Och alliansen lyckas inte mobilisera sina egna väljare.
1 av 2
Och alliansen lyckas inte mobilisera sina egna väljare. - Foto: Leif R Jansson / SCANPIX
De rödgröna drar ifrån.
2 av 2
De rödgröna drar ifrån. - Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

Rödgröna drar ifrån

Oppositionens ledning ökar med fem månader kvar till valet. Nu krävs att alliansen gör en historisk valspurt för att den borgerliga regeringen ska kunna sitta kvar efter höstens val.


DN/Synovates aprilmätning

Vänsterpartiet: 5,8

Socialdemokraterna: 35,1

Miljöpartiet: 10,6

Rödgröna: 51,2

Centerpartiet: 4,6

Folkpartiet: 5,9

Moderaterna: 28,8

Kristdemokraterna: 3,8

Alliansen: 43,1

Sverigedemokraterna: 4,0

Siffror från DN/Synovate som kom natten mot fredagen visar att de rödgröna drar ifrån rejält. De rödgröna leder nu med 8,1 procent över alliansen.

Och de partier som leder på våren vinner i regel valet på hösten - enligt den beprövade erfarenheten.

De rödgröna leder med 51,2–43,1 och skulle få egen majoritet om det vore val i dag. I marsmätningen var övertaget 4,6 procentenheter.

Och alliansens största fiende är sofflocket. Förändringarna för de enskilda partierna är nämligen små och ligger inom den statistiska felmarginalen.

Men fler borgerliga sympatisörer säger sig inte ha för avsikt att rösta alls medan de rödgröna mobiliserat soffliggarna. Och det står för lejoparten i den ökande klyftan mellan blocken.

Det är mer än var tionde väljare som röstade på något av de borgerliga partierna i valet 2006 som nu inte vill ange något favoritparti.

–?Om mobiliseringen bland väljarna låg på samma nivå i de båda blocken skulle avståndet krympa med ett par procentenheter, säger Synovates opinionsanalytiker Nicklas Källebring till Dagens Nyheter.

/
/
/
/
Senaste nytt

Riksrevisionen: "Avveckla Allmänna arvsfonden"

Fortsatta problem på Skatteverkets hemsida

Skatteverkets hemsida var under måndagen överbelastad och även på tisdagsmorgonen är det svårigheter att komma in på sajten.

Oväntat stort vinstlyft för Scania-ägaren

Lastbilstillverkaren Scanias ägare Traton redovisar ett justerat rörelseresultat på 4,03 miljarder euro för 2023. Det kan jämföras med 2,07 miljarder euro under 2022. Vinstlyftet var större än väntat. Analytiker hade räknat med en vinst på 3,89 miljarder i fjol.

Stabilt läge för skottskadad man i galleria

Polisens utredning efter en skottlossning i en galleria i stadsdelen Hageby Norrköping har fortsatt hela natten. Mannen som hittades skadad i gallerian är i 25-årsåldern, enligt Sveriges Radio P4 Östergötland. Hans tillstånd beskrivs som stabilt och skadorna ska inte vara livshotande.

Flying Tiger jagar ny delägare

Den danska butikskedjan Flying Tiger Copenhagen, med omkring 900 butiker i Europa, har anlitat investmentbanken Carnegie för att försöka hitta en ny delägare, rapporterar den danska affärstidningen Børsen med hänvisning till källor.

Lut läcker från pappersbruk: "Har nått sjön"

En stor lutläcka från Billingsfors bruk är fortfarande inte under kontroll. Under natten mot tisdagen inträffade dessutom ytterligare en läcka.