Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

GM: "Svenska staten avgör Saabs öde"

Nyheter | 12/01/2009 06:13

General Motors utan köpare till Saab - kräver att statsminister Reinfeldt agerar.

Det är Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt (m) som har bollen. Han och regeringen avgör om bilklenoden Saab ska överleva. Nu går General Motors ut och bekräftar att biljätten inte kan axla ledarskapet över Saab. Samtidigt beskrivs förhandlingarna mellan den svenska regeringen och GM som "öppna och fruktbara".

– Extraordinära omständigheter kräver extraordinära insatser, säger GM:s Europachef Carl-Peter Forster.

Näringsminister Maud Olofsson (c) och regeringen har tidigare varit tydlig: det blir inget statligt övertagande av Saab. Men den ståndpunkten riskerar att försätta Saab, som inte har hittat någon ny ägare, i konkurs. På frågan om ett ja eller ett nej om statligt stöd avgör Saabs framtid säger Forster:

– Ja, så är det. Vi har nya produkter som vi måste betala verktygen för. De är klara till 60-70 procent, men de måste betalas under 2009 och 2010. Ovanpå på detta har vi utvecklingen av nya Saab 9-3. Det klarar vi inte på egen hand, säger han.

Inom de närmaste månaderna kan frågan avgöras. Senast den sista mars ska besked lämnas. Men Carl-Peter Forster tillbakavisar påståendet att GM inte lyckats hitta någon köpare.

– Man kan inte se det på det viset, vi har inte jagat en köpare till Saab. Det går inte i dess nuvarande skick, även om vi fick en propå för en tid sedan från en intressent, säger han, enligt Allt om Motor.

Den svenska biljätten står för tillfället utan någon aktuell affärsplan som i dagsläget gör det svårt att sälja in konceptet för den svenska regeringen.

– Först måste vi få till en affärsplan som visar att Saab har en framtid som lönsam tillverkare, Det är vad den svenska regeringen efterlyser och en sådan plan ska vi redovisa, säger Carl-Peter Forster, enligt Allt om Motor.

De stöd som är aktuella är främst statliga garantier för lån som tas upp i den Europeiska investeringsbanken.

Skrivet av: