Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Blankrekord skakar Swedbank

Nyheter | 24/09/2008 15:27

Storbanken spås kraftigare kursfall och kan inte stoppa det.

Swedbank ligger i skottlinjen och är helt hjälplösa inför det faktum att finanshajarna väljer att blanka bankens aktier. Rekordmånga, säkert mot bakgrund av den senaste tidens finanskris, tror att bankens framtid ser tuff ut. På bara ett halvår har aktien rasat med hela 50 procent.

Bankexperterna förklarar de kraftiga svängningarna i aktien med den stora mängden blankningar som förekommer i den. Allt fler förväntar sig att Swedbanks aktie ska störtdyka. I fredags var 5,5 procent av Swedbanks börsvärde utlånat.

- Rusningen i Swedbank i fredags styrdes av att folk täckte korta positioner, neutraliserade sin blankning. När så stora andelar är utlånade och många aktier måste köpas för att täcka upp blir reaktionen kraftig på en börs med låg omsättning och få säljerbjudanden, säger en bankanalytiker.

Om den oroande utvecklingen fortsätter kan Finansinspektionen tänka sig att föreslå blankningsförbud av bank- och finansaktier - något som FI tidigare har sagt nej till. FI misstänker att olagliga affärer har skett i samband med blankning:

- Som det ser ut nu är det inte aktuellt. Men vi för fortlöpande diskussioner och bevakar kursreaktioner. Vi försöker nu också ta ett grepp kring aktieutlåningen, säger Linda Hedvall, enhetschef för marknadsövervakningen på FI, till Dagens Industri.

Skrivet av: