Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

USA står för barnsoldaternas lön

- 14/06/2010, 13:39 -
1 av 4

Adam Butler/AP/Scanpix

2 av 4

Mohammed Sheikh Nor/AP/Scanpix

3 av 4

Mohammed Sheikh Nor/AP/Scanpix

4 av 4

Hannah Foslien/AP/Scanpix

De somaliska rebellerna är kända för sina barnsoldater. Men även regeringstrupperna anställer barn, finansierade av sin främste bundsförvant - USA.

MOGADISHU. När den somaliska regeringen kollapsade 1991 fylldes gatorna av hemlösa barn. Nu är många av dem beväpnade på olika sidor i ett inbördeskrig.

80 procent av rebellerna är barn. Den ledande militanta islamistiska gruppen i Somalia, som samarbetar med al-Qaida, heter al-Shabaab - arabiska för ungdomen.

I regeringstrupperna är var femte soldat ett barn. Enligt FN är några bara nio år gamla.

— Vad tycker jag om? säger Awil, tolv år gammal, till New York Times. Axelremmen från hans tunga kalashnikov skär in i hans axel.

— Jag tycker om mitt gevär.

Enligt Unicef är det bara två länder som ännu inte har skrivit på FNs barnkonvention. Det är USA och Somalia.

— Det är pinsamt att vi befinner oss i sällskap med Somalia, ett laglöst land, säger president Barack Obama i sin kampanj, enligt New York Times.

Men när högt uppsatta amerikanska tjänstemän tillfrågas om hur de skulle kunna motverka att amerikanskt stöd går till att beväpna barn, visar det sig att de "inte har ett bra svar på det".

Situation verkar hopplös.

— Jag ska vara ärlig, säger en somalisk tjänsteman till New York Times.

— Vi försökte hitta vem som helst som kunde bära ett gevär.