Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Reinfeldt pressad om utförsäkrade Annica

1 av 3

JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX

2 av 3

JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX

3 av 3

Privat

Nyheter | 17/09/2010 22:51

Statsminister Fredrik Reinfeldt (m) pressades hårt om fallet med utförsäkrade Annica Holmquist som satt känslorna på nätet i svall.

– Vi hoppas alla att man ska lösa hennes situation, sa Fredrik Reinfeldt.

Annica Holmquist, 55, lider av en allvarlig kronisk sjukdom som får hennes kroppsdelar att växa utom kontroll.

Under de senaste dygnen har Annicas dotters blogg, Klamydiabrevet, fått spridning på nätet. Fallet har vänts mot regeringen Reinfeldt.

Bloggen skildrar nämligen Annicas kamp inte bara mot sjukdomen utan också mot Försäkringskassan, som vill att hon söker jobb – och socialtjänsten som kräver att hon säljer sin lägenhet.

På Facebook har mer än 20 000 personer delat bloggen med sina vänner.

I SVT:s slutdebatt passade vänsterledaren Lars Ohly på att ställa Reinfeldt mot väggen. Är det värdigt, frågade han?

Nej, det är inte värdigt om man helt saknar arbetsförmåga att man ska utsättas för pressen att försöka komma in på arbetsmarknaden. Det här är ett individuellt fall och jag hörde på radion att ansvarig på försäkringskassan sa att man redan på måndag hoppas kunna lösa hennes mycket utsatta situation. Det hoppas vi alla, för det är många som engagerat sig detta ärende.

Men Lars Ohly lät sig inte nöjas.

– Problemet är att Annica inte är ensam. Tusentals människor som far illa i de regelverk och system som du varit med att skapa. Du har sett till att människor utförsäkras i stället för att få rätt till sjukförsäkring.