UBS lämnar kunduppgifter till USA

Schweiz största bank, UBS, har gått med på att betala 780 miljoner dollar i böter, skadestånd och räntor till amerikanska staten och att lämna ut uppgifter om amerikanska kunder som misstänks för skatteflykt.


Schweiz största bank, UBS, har gått med på att betala 780 miljoner dollar i böter, skadestånd och räntor till amerikanska staten och att lämna ut uppgifter om amerikanska kunder som misstänks för skatteflykt.

USA har anklagat banken för bedrägeri mot USA:s skattemyndigheter, eftersom de amerikanska kunderna gömt obeskattade pengar på bankens konton. I och med UBS löfte att betala och samarbeta väntas målet mot banken läggas ner.

På grund av bankens vilja att bekänna sina synder och samarbeta kommer justitiedepartementet enligt ett uttalande att rekommendera att målet läggs ner - förutsatt att banken uppfyller sina löften.

Trycket på de schweiziska bankerna har ökat med USA:s nye president. Barack Obama var som senator en av dem som föreslog åtgärder mot skatteparadis utomlands.

Obama har också pekat ut schweiziska UBS som en av de banker som hjälper skatteflyktingar.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Klart uppåt på Asienbörser

Man hotade sajt – polis hittade stor mängd knark

1 timme sedan
En man i 45-årsåldern döms till sju års fängelse efter att polisen hittat en stor mängd narkotika och vapen i hans lägenhet i Norrköping i höstas, rapporterar P4 Östergötland.

Biden lovar Ukraina vapen i veckan

1 timme sedan
USA:s president Joe Biden lovar mer vapen till Ukraina redan denna vecka. Beskedet kommer sedan senaten i USA:s kongress som väntat sagt ja till ett stödpaket till Ukraina på nära 61 miljarder dollar, något som Kiev väntat på sedan i höstas.

Rysk robotattack mot Charkiv

2 timmar sedan
Minst två personer vårdas för splitterskador efter en rysk robotattack mot storstaden Charkiv i nordöstra Ukraina, uppger borgmästare Ihor Terechov.

Säpo vill anonymisera offentliga handlingar

3 timmar sedan
Säpo föreslår att tjänstepersoners namn bör anonymiseras i offentliga beslutshandlingar. Enligt myndigheten skulle beslut utan namn bättre skydda individer och stat mot bland annat gängbrottslighet, rapporterar Sydsvenskan.

Misstänkt grovt brott i Södertälje

idag 00:46
Två personer har frihetsberövats i samband med ett misstänkt grovt brott i västra Södertälje, enligt polisen, som är förtegen om händelsen.