"Skitår" även i Danmark

Varselvågen sköljer över Danmark och den danska arbetsmarknaden.


Det är inte bara i Sverige 2009 ser ut att bli ett skitår. I Danmark går den ekonomiska krisen fram som en slåttermaskin, enligt Sydsvenskan säger de danska företagen upp en anställd var tredje minut.

Siffror från Dansk Statistik visar att arbetslösheten i landet de senaste månderna har ökat med 27 procent, till drygt 64 000 personer. Bara i januari fick 5000 sparken. Det är fjärde månaden i rad som arbetslösheten ökar.

Den starka danska kronan gör det svårt för landets exportindustri att få ut sina varor på den internationella marknaden. Men problemen finns även på hemmaplan, där transportnäringen och handeln tyngs av det ekonomiska mörkret.

Trots elenändet är arbetslösheten på 2,3 procent fortfarande rekordlåg. Men innan året är slut förväntas 150 000 danskar stå utan arbete. Ett riktigt skitår, alltså.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Sedlar och vapen runt död man – Israel anklagas

Folklistan kuppar in sig i kommun

Jan Emanuels och Sara Skyttedals nya parti Folklistan tar sig in i kommunfullmäktige i Åtvidaberg, rapporterar Corren.

Tågbolag pausar all trafik i Sverige

Flixtrain pausar all tågtrafik i Sverige. Anledningen är ökad efterfrågan i Tyskland, uppger bolaget på sin sajt.

För första gången på flera år: Svenska onlineköp ökar

Det har varit en tuff period för svenska konsumenter. Men nu ökar köpviljan för första gången sedan 2021. I alla fall på nätet, där branschorganisationen Svensk Handel visar på stigande försäljningssiffror online.

Sverige skickar styrka till Röda havet

Försvarsmakten kommer att skicka en styrka på upp till 25 personer till Röda havet, efter ett regeringsbeslut i dag, uppger Aftonbladet.

Polisen rapporterar om misshandel, Malmö

"Man gripen, Malmö.", skriver polisen på sin hemsida.