"2009 blir ett besvärligt år"

Riksbankschef Stefan Ingves spår att ekonomiåret 2009 blir dystert.


Svensk ekonomi tar fortfarande stryk. Prognoserna ser dystra ut. Riksbankschef Stefan Ingves är övertygad om att finanskrisen och lågkonjunkturen kommer att fortsätta att slå emot Sveriges ekonomi under 2009.

Trots stor osäkerhet, är det knappast något tvivel om att svenskarna snart går in i året som arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin kallat för "ett skitår". Ingves tror att den finansiella sektorn och den reala ekonomin kommer att drabbas hårt. På Dagens Nyheters debattsida skriver han:

"En särskild osäkerhetsfaktor för den svenska finansiella marknaden är utvecklingen i Baltikum där svenska banker har betydande verksamhet och en omfattande utlåning. Vår bedömning är att bankerna är tillräckligt starka för att kunna hantera ökade kreditförluster från det hållet."

Visserligen gör en lång period av ekonomisk tillväxt att förutsättningarna för Sverige är annorlunda under lågkonjunkturen, enligt Ingves.

"Det blir ett år av svag ekonomisk utveckling, men ett år där vi tillsammans med andra länder fortsätter att ta tag i problemen. Det lägger grunden för en bättre utveckling under 2010", skriver han.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Fem häktade för grova ekobrott

Attack mot militärbas i Irak

En person dödades och flera skadades i en attack från luften mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt källor i det irakiska inrikesministeriet och militären.

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

3 timmar sedan
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

3 timmar sedan
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

3 timmar sedan
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

igår 22:12
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.