Volvo får garantilöfte från regeringen

Volvo personvagnar går mot lugnare vatten.


Volvo personvagnar får nu arbetsro att kämpa vidare och vända förlusterna. Med ett garantilöfte från regeringen som omfattar fem miljarder kronor är den omedelbara likviditetskrisen över.

– Med största sannolikhet kommer vi att godkänna Volvo PV:s ansökan och skicka in den i tid till Europeiska Investeringsbankens styrelsemöte den 12 mars, säger Jöran Hägglund, statssekreterare på näringsdepartementet, till Dagens Industri.

Det verkar alltså som om Volvo har lyckats ro i land den hjälp som regeringen vägrat Saab.

– Till skillnad från GM har Ford gett klara besked om att de tar fullt ägaransvar och garanterar kapitalströmmarna för Volvo PV tills de hittar en ny ägare till Volvo PV, säger Jöran Hägglund, till Dagens Industri.

Volvo hade begärt en 100 procentig statsgaranti men fick bara igenom 90 procent. Detta för att uppfylla kraven för EU:s konkurrenslagstiftning som inte tillåter mer än 90 procents statsgaranti.

– Vad jag förstått från Volvo PV är de införstådda med det här förslaget och beredda att ta den extra kostnaden, säger Jöran Hägglund, till Dagens Industri.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Bolsonaro vill ha tillbaka passet

Skott mot bostad i Örgryte

2 timmar sedan
En bostad besköts i Örgryte i Göteborg på skärtorsdagskvällen.

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

3 timmar sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

3 timmar sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

3 timmar sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

igår 21:32
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.