Tisdag 18 Maj
Stockholm

Lundgren populär i USA:s kongress

Bo Lundgren mässade om vikingekonomi för de amerikanska toppolitikerna.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

WASHINGTON D.C. Den svenska modellen står i centrum i USA. Och det är inte den som gifte sig med Tiger Woods. När Riksgäldens generaldirektör Bo Lundgren talade i USA:s kongress var det ett populärt event. Han var där för att berätta och svara på frågor om hur det gick till när staten räddade de svenska storbankerna på 90-talet, där Lundgren i regeringen var chefsarkitekt bakom reformerna.

– Det var ett stort intresse. Jag fick en förfrågan från det särskilda utskott man tillsatt från kongressen i USA för att följa hur administrationen hanterar bankkrisen och de pengar som kongressen har beviljat, säger Bo Lundgren till TT.

De amerikanska politikerna ville bland annat veta om det var sant att Sverige socialiserade många banker och hur det gick till.

– Jag förklarade att om staten gick in med pengar såg vi till att vi fick motsvarande inflytande, säger Lundgren till TT.

I en teveintervju i februari avfärdade president Barack Obama den svenska modellen med att mångfalden inom banksektorn är betydligt större i USA än i Sverige och att det vore olämpligt att använda samma metod.

Se Stephen Colbert om vikingekonomi och svenska modeller nedan.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela