Svenskar har dåliga skattekunskaper

Exempelvis känner bara drygt hälften till att ett jobbskatteavdrag har införts.


Svenskar har uppseendeväckande dåliga kunskaper om skatterna, anser experter i regeringens globaliseringsråd. Exempelvis känner bara drygt hälften som Sifo frågat till att ett jobbskatteavdrag har införts.

"De som inte känner till jobbskatteavdraget "är slående många i alla identifierade grupper": kvinnor och män, gamla och unga, arbetare, tjänstemän och egenföretagare, privat och offentliganställda, låg- och höginkomsttagare et cetera - även om andelarna skiljer sig åt mellan olika grupper", skriver professor Pontus Braunerhielm och filosofie doktor Camilio von Greiff i en debattartikel i Dagens Nyheter. Braunerhielm är rådets huvudsekreterare och von Greiff arbetar vid rådet.

De skriver att resultatet av undersökningen är "uppseendeväckande". Bland annat visste inte 72 procent av de tusen personer, som Sifo tillfrågat, att gränsen för att betala statlig inkomstskatt går vid en månadsinkomst på cirka 28 000 kronor.

Artikelförfattarna anser att det åter är dags att "ta ett helhetsgrepp på det svenska skattesystemet" och att honnörsorden "likformighet, transparens och legitimitet" från 1991 års skattereform bör vara vägledande.

Finansministern Anders Borg pratar om jobb, välfärd och kunskap

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!