Här blir 100 procent arbetslösa

Utslagsmaskinerna som slussar ut alla elever i arbetslöshet finns i hela Sverige.


Det spelar ingen roll vem som har bäst resultat på proven. I vissa gymnasieklasser går samtliga ut som förlorare. En ny undersökning av SCB och Svenskt Näringsliv visar att flera nationella gymnasieprogram leder till 100 procents arbetslöshet.

Utslagsmaskinerna finns i hela Sverige. Exempelvis har Vadstenagymnasiets barn- och fritidsprogram och Hultsfreds gymnasiums estetiska program lett till att alla studenter varit arbetslösa efter examen.

Dagens Nyheters debattsida skriver i dag företrädare från de SCB och Svenskt Näringsliv:

"Det finns betydande regionala variationer. I Dalarna, Gävleborg, Jämtland och Norrbotten noterar nio av tio gymnasieutbildningar på olika skolor en högre arbetslöshet än 20 procent. I Stockholms län noterar endast en dryg tredjedel av programmen en så hög arbetslöshet."

Även bygg-, hantverks- och livsmedelsprogrammen ger hög arbetslöshet, cirka 45 procent, enligt undersökningen.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polen: Framsteg i spannmålstvist med Ukraina

Ryssland: Ukrainsk finansiär bakom terrordåd

Ryssland fortsätter påstå att Ukraina hade någonting att göra med terrordådet i Moskva den 22 mars, då minst 143 personer dödades i ett konserthus.

Frontalkrock med plogbil – två till sjukhus

En plogbil och en personbil har krockat på väg 360, väster om Lycksele.

Palestinska myndigheten: Ny regering godkänd

Palestinska myndigheten (PA)har godkänt en ny regering, meddelar president Mahmoud Abbas. Beskedet kommer efter internationella påtryckningar om förändring av det palestinska styret.

985 kronor mer i lön för anställda i flera branscher – gäller från 1 april

1 timme sedan
Den 1 april 2024 höjs lönen för tusentals anställda i butiker, på lager och inom e-handel. Men hur mycket får egentligen du i löneförhöjning?

Leif GW Persson kritisk mot Nytorgsmannens frigivning: "Problematiskt"

1 timme sedan
Leif GW Persson säger i TV4 Nyhetsmorgon att han tycker att Nytorgsmannens villkorliga frigivning är problematisk. I fängelset har den nu frigivna serievåldtäktsmannen dödshotat personal.