Stockholm

Näringslivet vill att staten satsar

Svenskt näringsliv: "Släpp loss offentliga arbeten för minst 50 miljarder".


Läs mer

Svenskt näringsliv kräver att staten släpper loss offentliga arbeten för minst 50 miljarder och att bankerna blir mer generösa med krediter. 100 000 människor kan bli utan arbete inom ett år, varnar organisationen.

Svenskt Näringsliv (SN) har inventerat krisberedskapen bland tusentals företag och genomgången tyder på snabbt ökande arbetslöshet det närmaste året. För att bemöta detta krävs en aktiv statlig finanspolitik och att regeringen släpper loss reformer, skriver SN:s vd Urban Bäckström och dess chefsekonom Stefan Fölster i en debattartikel på söndagen.

De begär i Dagens Nyheter att bankernas kreditgivning lossnar omedelbart, att det inte säger upp lån i onödan och reglerna för att säga upp lån ändras. Statens och bankernas åtgärder behövs för att krisen inte ska förvärras i Sverige, anser de.

"Så kan det inte fungera"

Hälften av alla företag som har lån säger i SN:s undersökning "att deras bank har blivit stramare i sin kreditgivning. Det gör att de lättnader i penningpolitiken som genomförs inte tränger fram till hushåll och företag. Kreditmarknaden fungerar alltjämt dåligt. Så kan det inte fungera", skriver Bäckström och Fölster.

De anser att staten behöver komplettera räddningspaket, a-kassorna och de arbetsmarknadspolitiska åtgärderna med en "mer offensiv strategi" genom att släppa fram "reformer och investeringar som Sverige ändå behöver göra men som blir billigare att genomför nu". Reformerna gäller både den offentliga och den privat sektorn.

Vägar och järnvägar

Bäckström och Fölster bedömer att det "finns ett utrymme för långsiktiga reformer med en årskostnad på 30 till 40 miljarder". Dessutom vill de se tillfälliga åtgärder den närmaste tiden för ytterligare 20 miljarder.

Deras förslag innehåller bland annat offentliga investeringar i vägar och järnvägar, lättnader för privata investeringar som fastnat i långa tillståndsprocesser, sänkta arbetsgivaravgifter och förbättrad kredittillgänglighet.

TT / Peder Broberg

Skrivet av:

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.