Näringslivet vill att staten satsar

Svenskt näringsliv: "Släpp loss offentliga arbeten för minst 50 miljarder".


Svenskt näringsliv kräver att staten släpper loss offentliga arbeten för minst 50 miljarder och att bankerna blir mer generösa med krediter. 100 000 människor kan bli utan arbete inom ett år, varnar organisationen.

Svenskt Näringsliv (SN) har inventerat krisberedskapen bland tusentals företag och genomgången tyder på snabbt ökande arbetslöshet det närmaste året. För att bemöta detta krävs en aktiv statlig finanspolitik och att regeringen släpper loss reformer, skriver SN:s vd Urban Bäckström och dess chefsekonom Stefan Fölster i en debattartikel på söndagen.

De begär i Dagens Nyheter att bankernas kreditgivning lossnar omedelbart, att det inte säger upp lån i onödan och reglerna för att säga upp lån ändras. Statens och bankernas åtgärder behövs för att krisen inte ska förvärras i Sverige, anser de.

"Så kan det inte fungera"

Hälften av alla företag som har lån säger i SN:s undersökning "att deras bank har blivit stramare i sin kreditgivning. Det gör att de lättnader i penningpolitiken som genomförs inte tränger fram till hushåll och företag. Kreditmarknaden fungerar alltjämt dåligt. Så kan det inte fungera", skriver Bäckström och Fölster.

De anser att staten behöver komplettera räddningspaket, a-kassorna och de arbetsmarknadspolitiska åtgärderna med en "mer offensiv strategi" genom att släppa fram "reformer och investeringar som Sverige ändå behöver göra men som blir billigare att genomför nu". Reformerna gäller både den offentliga och den privat sektorn.

Vägar och järnvägar

Bäckström och Fölster bedömer att det "finns ett utrymme för långsiktiga reformer med en årskostnad på 30 till 40 miljarder". Dessutom vill de se tillfälliga åtgärder den närmaste tiden för ytterligare 20 miljarder.

Deras förslag innehåller bland annat offentliga investeringar i vägar och järnvägar, lättnader för privata investeringar som fastnat i långa tillståndsprocesser, sänkta arbetsgivaravgifter och förbättrad kredittillgänglighet.

TT / Peder Broberg

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ukraina: Åtta döda i nattens attacker

Högsta antalet viltolyckor på tio år

Totalt inrapporterades 64 792 viltolyckor i fjol, att jämföra med 61 999 året innan. Det är det högsta antalet viltolyckor på de svenska vägarna på tio år.

Klart: Geely har sålt Volvo-aktier

Kinesiska Zhejiang Geely Holding meddelade på torsdagen att man avser att sälja hela innehavet av B-aktier i lastbilstillverkaren AB Volvo.

Bättre än väntat från Avanza

Nätbanken Avanza redovisar ett rörelseresultat på 647 miljoner kronor för det första kvartalet. Det kan jämföras med vinsten på 579 miljoner kronor för det första kvartalet 2023. Det var bättre än väntat, enligt analytikernas prognoser.

Totalstopp i trafiken – frontalkrock mellan två bilar på länsväg 153

"På länsväg 153, öster om Ätran, har en trafikolycka inträffat.", skriver polisen på sin hemsida.

Risk för nya ras i danska Børsen

1 timme sedan
Det finns risk för att fler delar av den brandhärjade historiska byggnaden Børsen i Köpenhamn kollapsar.