Volvo PV varslar 3 300

- 08/10/2008, 10:14 -

Volvo Personvagnar varslar ytterligare 3 300 personer om uppsägning.

Den ekonomiska krisen drabbar svenska storföretag. I Göteborg handlar det om 1 650 arbetare och 580 tjänstemän. Siffrorna för 0lofström anges till 350 respektive 60. I Skövde och Floby drabbas 60 tjänstemän. Utomlands handlar det om totalt 600 anställda, hälften arbetare, hälften tjänstemän. Dessutom drabbas totalt 700 konsulter.

Den nye vd:n Stephen Odell var mycket samlad när han berättade om de rekordstora neddragningarna.

– Det är svåra tider, de kräver svåra beslut. Vi behöver dra ner mer än vi trott, sade han på presskonferensen.

Odell ville inte svara exakt på frågan om de här neddragningar är tillräckliga men säger:

– Det är inte bara en siffra tagen ur luften utan något som ledningen noga har övervägt.

Han ger inga prognoser om varslet gör att Volvo kan vända de dåliga finanserna. Allt hänger på om världen fortsätter att försämras. Enligt Odell försäkrar varslet Volvos existens i Göteborg i framtiden.

Det är den sjunkande försäljningen och förlusterna som gör att Volvo Personvagnar väljer att göra ytterligare personalneddragningar. Första halvåret i år gick företaget med 1,6 miljarder kronor i förlust. Försäljningen har fortsatt att gå kraftigt neråt sedan i somras. Hela bilindustrin har stora problem, men Volvo har tappat mer än snittet.

Januari till augusti gick den totala försäljningen ner med tolv procent. Raset har fortsatt i september med en nedgång på hela 51 procent på den viktiga USA-marknaden.

Den 25 juni varslades 1 200 personer om uppsägning. Hälften metallarbetare och hälften tjänstemän. Flertalet i Göteborg och 50 personer på Karosskomponenter i Olofström. Dessutom sades kontraktet med 500 konsulter upp och personalen i marknadsbolag utomlands minskades med 300 tjänstemän.

Minst tusen personer har också slutat genom naturlig avgång under året.

Volvo Personvagnar hade vid årets början cirka 24 400 anställda över världen, varav 17 600 i Sverige. I belgiska Gent, där Volvo PV också har en fabrik, jobbade cirka 4 100.

Antalet anställda har stadigt minskat de senaste åren. 2003 hade Volvo PV drygt 28 100 anställda.

Volvos verkstadsklubb skriver i ett pressmeddelande att varslet berör 1 650 metallare i Göteborg. "Det innebär att totalt 2 250 kollektivanställda i Göteborg tvingas lämna företaget", skriver klubben.

– Spekulationerna är över, nu har vi en klar bild av läget för Volvo Personvagnar", säger Olle Ludvigsson, ordförande för Volvo Verkstadsklubb i Göteborg.

– Det har varit en mycket svår period med spekulationer både inom och utanför företaget, som påverkat oss alla", säger Olle Ludvigsson.

– Ovissheten som våra medlemmar levt med under en längre period, som förstärkts av medias spekulationer, har bidragit till en stor oro och frustration. Men nu när vi ser den verkliga omfattningen av varslet, kan vi fokusera på förhandlingsarbetet med turordningar och hur vi praktiskt löser alla de omflyttningar som neddragningarna innebär", säger Olle Ludvigsson, enligt TT.

Skrivet av: