Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Pensionspengar till trängda banker

Nyheter | 09/10/2008 06:30

Danmarks största kassakista ställer upp med miljardbelopp till trängda banker.

Danmarks absolut största kassakista ATP (Arbejdsmarkedets Tillægspension) ställer i finanskrisens spår upp med miljardbelopp till trängda banker.

–Våra insättningar i danska penninginstitut är till 100 procent säkra. Det har Nationalbanken otvetydigt slagit fast. Sett i det ljuset av det har vi beslutat att öka våra insättningar i bankerna, säger ATP-direktören Lars Rodhe till nyhetsbyrån Ritzau.

Lars Rodhe vill inte precisera beloppet men säger att det rör sig om ansenliga miljardbelopp.

ATP är en av Danmarks största och därmed mest inflytelserika investerare med över 400 miljarder kronor i kassakistan. ATP deltog även i förhandlingarna kring det räddningspaket som Finansrådet och regeringen enades om i helgen. ATP drog sig emellertid ur paketet för att icke riskera pensionsspararnas pengar.

–I ATP idkar vi inte nödhjälp. Våra insättningar ska vara säkra annars deltar inte ATP, sade Lars Rodhe i förra veckan.

Nu har dock pensionsgiganten, med Nationalbankens garanti om att insättningar i danska penninginstitutioner är säkra, fått ett slutgiltigt handslag på att pensionsförmögenheten inte har satts på spel. Och därför deltar ATP i försöket att rädda finanssektorn.

En annan stor aktör, LD (Lönmodtagarnes Garantifond), är också redo att låna ut pengar till trängda banker.

–Det är något vi redan jobbar med nu. Vi gör det för att vi anser att det är en god affär och för att det finns en statsgaranti, säger LD-direktören Jeppe Christiansen.

Skrivet av: