Franska bankpengar "helt skyddade"

- 07/10/2008, 14:18 -

Franska centralbankens chef Christian Noyer uppmanar bankkunderna inte ta ut sina pengar.

I Paris uppmanade den franska centralbankens chef Christian Noyer bankkunderna att inte ta ut sina pengar trots finanskrisen och han krävde att landets regering helt och fullt går i god för alla franska banktillgodohavanden.

Han sade att president Nicolas Sarkozy "mycket klart" lovat att inga franska banksparare ska behöva förlora en enda cent i krisen, som har fått en rad stora finansinstitutioner att vackla.

Regeringen ska göra vad som krävs för att uppnå detta. Det är inga problem med det, sade Noyer enligt AFP till radiokanalen Europe 1.

På en fråga om franska staten ska höja insättningsgarantin utöver dagens 70 000 euro (680 000 kronor) svarade han:

– Det kanske vi gör, jag vet inte. Men vilket beloppet än är så kommer besparingarna att vara helt skyddade. Det finns inget att frukta.

Från Prag hördes en avvikande röst. Tjeckiens finansminister Miroslav Kalousek sade i en tidningsintervju att europeiska politiker som erbjuder gränslösa insättningsgarantier är "galna". Sådana statliga resurser finns inte, förklarade han.

– Ingen regering i Europa kan ge garantier för alla tillgångar i landet. Det har man helt enkelt inte råd med, sade Kalousek till dagstidningen Hospodarske Noviny, enligt TT.

Finansminister Anders Borg var sammanbiten när han anlände till EU:s finansministermöte i Luxemburg på morgonen. Ett möte som han själv betecknade som "tungt". Enligt Borg var helgen en stor besvikelse.

– Nu gäller det att återskapa förtroende igen i Europa, sade han till reportrar på väg in till mötet.

– Det är av största vikt att vi i dag försöker hitta steg framåt mot en lösning. Det är det enda sättet att lösa problemen. Om alla länder försöker lösa problemen var och en för sig, kommer ett lands lösning att vara ett annat lands problem. Det här mötet är ett av de viktigaste och vi måste verkligen anstränga oss för att hitta en gemensam lösning, fortsatte han.

Också Irlands finansminister Brian Lenihan underströk vid ankomsten till Luxemburg vikten av snabba åtgärder mot krisen. Ett förslag är att miniminivån på bankgarantier för sparare i Europa ska höjas till uppemot 100 000 euro (cirka 975 000 kronor).

– Vi måste på europeisk nivå återupprätta förtroendet för banksystemet, sade Lenihan till AFP. Han bekräftade att förslaget om 100 000 euro-garantin "håller på att granskas".

Irlands regering meddelade i förra veckan att den som krisåtgärd ställer sig som garant för sex irländskt ägda bankers tillgångar och skulder under de närmaste två åren.

I dag är EU-staterna i lag ålagda att säkra bankkunders besparingar upp till minst 20 000 euro (195 000 kronor) i händelse av att en bank går omkull.

Men sedan Tyskland i söndags började tala om gränslös insättningsgaranti för bankkunder har bland andra Storbritannien, Frankrike, Portugal, Spanien och Danmark sagt sig ha liknande planer.

I Sverige har regeringen föreslagit en utvidgad insättningsgaranti där det maximala ersättningsbeloppet per person och bank höjs från 250 000 till 500 000 kronor, skriver TT.

Skrivet av: