Onsdag 12 Maj
Stockholm

"Vem mördade Tova Moberg?" Och 9 andra saker svenskarna undrade 2017

Google svenskarnas frågor Tova Moberg Martin Timell
Vem mördade Tova? Det är en av de mest googlade frågorna i år i Sverige. Foto: TT/Google (Montage Nyheter24)

Vem vann Eurovision? Vem är TV4-profilen? Vem besteg Kebnekaise först? Det är några frågor som svenskarna har sökt svar på under 2017. Men viktigast av allt – vem måste påven ta av sig hatten för? Här är svaren!

Kommentera (2)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Visst är svenskarna ett nyfiket folk. Det visade sig oerhört tydligt när Google i veckan släppte sin rapport över sökningar som trendat under 2017. 

När det kommer till frågor om vem som gjort vad så har intresset varierat mellan mordfall, underhållning, #MeToo-utpekade profiler och bara nyfikna frågor om vår knasiga värld. 

Här ska vi försöka reda ut – och svara på – några av de vanligaste frågorna som svenska folket ställt sig under 2017. 

Vem får rösta i kyrkovalet?

Bild: TT/Google (Montage Nyheter24)

Kyrkovalet äger rum vart fjärde år och det krävs två saker för att bli röstberättigad. Dels så måste du vara medlem i Svenska kyrkan – och sen måste du ha fyllt 16 år senast på valdagen.

Vem besteg Kebnekaise först?

Bild: TT/Google (Montage Nyheter24)

Get ready for some drama, mama! En historielektion med klös! Kebnekaise är ju som bekant Sveriges högsta berg – och det är inte utan lite dramatik som det bestegs för första gången.

1889 var Johan Alfred Björling bara 17 år gammal. Tillsammans med Axel Hultman och en ej namngiven polare besteg de Sveriges högsta berg. De hyllades unisont av svenskarna. Men sen kom det fram att några andra hann först – på grund av att på den tiden kunde man inte lägga ut bedriften på Instagram (eller nåt).

Redan 1883 besteg fransmannen Charles Rabot tillsammans med fjällguiden Jon Larsson, Hans Monsen och Pehr Abrahamsson Kebnekaise. Vandringen upp mot toppen tog sex dagar. Anledningen till att man inte visste om expeditionen var att Rabot inte hade skrivit om den förrän i boken "Au cap nord" som publicerades 1898.

Sen vet vi ju inte om någon galning besteg berget långt innan vi började "bestiga berg for the lolz".

Bonus: den första personen som besteg Kebnekaise på vintern var Nils Pallin som gjorde det år 1908.

Vem mördade Tova?

Bild: TT/Google (Montage Nyheter24)

Mordet på Tova Moberg var en av 2017 års mest omtalade brottsfall. Den 13 maj försvann 19-åringen och två dagar senare greps tre män i 20-årsåldern varav två släpptes senare.

Under årets gång har bevisen vuxit fram mot Tovas 22-årige expojkvän. Fallet är fortfarande i domstol och han är åtalad samt misstänkt för mordet.

Läs mer här.

Vem är terroristen i Stockholm?

Bild: TT/Google (Montage Nyheter24)

Den misstänkte terroristen (domen har ej fallit) som med en lastbil körde in på gågatan på Drottninggatan i Stockholm har namnpublicerats och heter Rakhmat Akilov. Han är 39 år, från Uzbekistan och är som sagt misstänkt för terrorattacken som skedde den 7 april 2017 i Stockholms innerstad. 

Läs mer här.

Vem uppfann televisionen?

Bild: TT/Google (Montage Nyheter24)

Lite mer dramatisk historia! Människan fick kämpa riktigt länge innan de flådiga tv-apparaterna vi känner igen idag blev verklighet. Länge försökte man använda sig av speglar eller skivor för att överföra rörliga bilder. Den första som lyckades demonstrera en sådan uppfinning var skotske John Logie Baird. Hans teknik blev dock inte vad vi idag skulle kalla för en tv.

1923 sökte Vladimir Zworykin patent på en anordning för elektronskanning som kallades "ikonoskop". Men redan 1921 var det en mormon vid namn Philo Farnsworth som vid 14 års ålder(!) ritade hur en tv skulle kunna konstrueras. Han förverkligade senare sina idéer och var därmed först år 1927.

Bråket mellan dessa var en dramatisk verklighet och avslutades inte förrän 1939 när Farnsworth blev tilldelad rättigheterna till sin uppfinning – och därmed som den som först konstruerade en fungerande tv

Vem måste påven ta av sig hatten för?

Bild: TT/Google (Montage Nyheter24)

Kul fråga! Här finns faktiskt två svar. Vi börjar med den tråkiga versionen. Den vanligaste "hatten" som påven bär under gudstjänster och statsbesök är faktiskt inte den klassiskt stora hatten – utan en mindre som kallas zucchetto. Den kan tas av under gudstjänst och det är vanligt att påven ger bort sin hatt.

Den "klassiska påvehatten" kallas för mitra – eller den nu utdöda tiaran triregnum om den är lite mer "fancy" – (som har haft olika namn beroende på hur den är utformad av ett religiöst överhuvud) och den bärs endast vid "särskilda tillfällen" som när påven blir tillsatt.

Nu till det roliga! Det är ju också en "klurig gåta" (som har ställts i årets "Fångarna på fortet") som ofta utformas som "Vem måste till och med påven ta av sig hatten för?". Tänk efter lite nu... Påven måste ju naturligtvis ta av sig hatten för sin frisör. *cue laughter*

Vem vinner Melodifestivalen?

Bild: TT/Google (Montage Nyheter24)

Den som får högst poäng av juryn och tittarna i finalen av Melodifestivalen. ¯\_(ツ)_/¯

Frågan är ju ställd på det viset... Men om du är nyfiken på vem som vann årets Melodifestivalen-final så var det ju Robin Bengtsson med låten "I can't go on". Han slutade på en hedersam femte plats i finalen av Eurovision Song Contest.

Vem är TV4-profilen?

Bild: TT/Google (Montage Nyheter24)

Den första personen som pekades ut i Sverige under #MeToo-rörelsen var en "händig man" som jobbat länge för tv-kanalen TV4 av sin kollega Lulu Carter. Efter ett litet tag namngavs profilen i flera svenska tidningar – och det var som bekant Martin Timell som förlorat samtliga uppdrag på kanalen. Läs mer om honom här.

Vem vann Eurovision?

Bild: TT/Google (Montage Nyheter24)

Efter 48 tappra försök vann äntligen Portugal finalen av Eurovision Song Contest. Bidraget "Amar pelos dois" ("Kärlek för oss båda") framförd av Salvador Sobral vann överlägset över tvåan "Beautiful mess" framförd av Kristian Kostov för Bulgarien (som aldrig vunnit tävlingen).

Sverige kom som sagt femma.

Vem är SR-profilen?

Bild: TT/Google (Montage Nyheter24)

Det tog ett bra tag innan det framkom vem som under #MeToo blev anklagad för sexuella trakasserier på Sveriges Radio. Den kvinnliga profilen ska enlgit uppgift bland annat ha "slitit in en medarbetare i sin loge och tryckt ner denne i sängen".

I november bemötte Lotta Bromé anklagelserna på Twitter efter att hon lämnat radiokanalen P4. Hon ska "berätta allt när tiden är inne".

TV: Kolla vad svenskarna googlade mest på förra året

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Har du googlat någon av frågorna?
Tack för din röst!
Kommentera (2)
Kopiera länk
Dela