Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Stjärnseglaren Nikki, 26, håller Greta säker på båten till Madrid

- 17/11/2019, 09:51 -

26-åriga superseglaren Nikki Henderson seglade från USA till Europa på tolv dagar förra året. Nu håller hon klimataktivisten Greta Thunberg säker under båtresan till COP25 i Madrid.

Bara för att det planerade klimattoppmötet COP25 bytte plats från Santiago i Chile till Madrid i Spanien, så lämnade inte den 16-åriga klimataktivisten Greta Thunberg återbud för det. 

Efter att ha vädjat om hjälp på sociala medier med att ta sig till toppmötet så nappade det australiska Youtube-paret Riley Whitlum, 32, och Elayna Carausu, 26. 

Resan fick dock en tuff inledning. Första dagen ska väderförhållandena ha varit mycket svåra och tredje dagen däckades Thunberg av sjösjuka

Unga stjärnseglaren styr skutan

26-åriga superseglaren Nikki Henderson är med Greta Thunberg på båten till Madrid. Bildkälla: Nikki Henderson/Instagram

Men som tur är så finns proffsseglaren Nikki Henderson med på färden, som av allt att döma borde ha fullständig koll på läget.

Det är den 26-åriga seglartalangen som ska se till att Thunberg tar sig till COP25 oskadd, och Hendersons meritlista är inte dålig..

Förra året blev hon den yngsta kvinnliga kaptenen i prestigefyllda jordenrunt-seglingen "Clipper Round the World Race".

Vilket i praktiken betyder att 26-åringen seglade från USA till Europa på tolv dagar.

"Det här är girl power"

Youtube-paret Riley Whitlum och Elayna Carausu hjälper också till med att få Greta Thunberg till COP25. Bildkälla: Nikki Henderson/Instagram

I augusti 2017 seglade Henderson och hennes besättning från brittiska Liverpool i den 21 meter långa båten Visit Seattle. 

Elva månader senare var de tillbaka efter att ha seglat 74 000 kilometer via Sydamerika, Sydafrika, Australien, Kina och Panamakanalen.

Hon tävlade mot en annan kvinnlig seglare – Wendy Tuck – om vem som skulle komma först tillbaka, före tio andra manliga seglare.

– Det här är girl power. Vi visar att manliga och kvinnliga seglare är jämlika, sade hon då till tidningen Belfast Telegraph.

Och fortsatte:

– Förvänta dig att nå dina fysiska och mentala gränser under tävlingen. Belöningen kommer när du passerar dina fysiska och psykiska gränser.

Redan väldigt erfaren

Nikki Henderson har redan hunnit med att vara kapten på flera stora seglingar. Bildkälla: Nikki Henderson/Instagram

Trots sin unga ålder så har Henderson varit kapten i flera seglartävlingar, och har sedan starten 2006 seglat över 135 000 kilometer, skriver sajten Practical Boat Owner.

Seglartalangen har också sagt att sporten som hon utövar, som kallas Clipper Race-skipper, kräver att man är "extremt kunnig" och "en lysande instruktör och ledare". 

Dessa egenskaper kommer 26-åringen nog att ha stor nytta av som ansvarig över Thunbergs resa till klimattoppmötet i Madrid!

Läs mer: Nya teorin: Här bodde de allra första människorna

Har du varit på en segelbåt?