Stockholmsbörsen rasar

Stockholmsbörsen chockrasade när handeln startade på fredagsmorgonen.


Stockholmsbörsen inledde fredagens handel med ett ras. Efter 5 minuters handel hade OMXS30 rasat 8,7 procent. USA-krisen och Asien-börsernas kraftiga fall hade bäddat för Stockholmsbörsen chockras, skriver DI.

– Det är omöjligt att säga hur det kommer bli. Det kommer att slå kraftigt både upp och ner, sa Gunnar Wrede, chefredaktör på placera.nu, till TV4 Nyhetsmorgon.

Samtliga branscher i Stockholm faller rejält. Telia Sonera backar 8 procent, Ericsson 7 procent. Börserna hängde tunga även runt om i Europa, rapporterar Nyhetskanalen.

Men vissa experter menar att börsraset följer ett mönster. Ofta har katastrofperioderna inträffat i september/oktober, säger börsanalytikern Peter Malmqvist till DI. Det finns hopp om att bättre tider stundar menar han.

Dow Jones stängde på minus 7,3. Den är nere på de lägsta nivåerna på fem år, rapporerar DI. Det spekuleras i om börsfallet blivit extra stort då så kallad "blankning" tillåtits. Blankning är mycket riskfyllt och innebär kort sagt "att tjäna pengar på en börsnedgång".

Blankning är en typ av börsspekulationer där man lånar ett visst antal aktier och sedan säljer dem. Efter ett tag köper man tillbaka dem och återlämnar dem till den som lånade ut dem från början. Man gör vinst om aktien har tappat i pris.

Så här såg börsveckan ut enligt DI:

Måndag 6 oktober: -7,1 procent

Tisdag 7 oktober: -2,3 procent

Onsdag 8 oktober: -6,4 procent

Torsdag 9 oktober: -0,6 procent

Fredag 10 oktober, kl 10: -5 procent

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Hotade sajt – döms för knarkbrott

USA:s senat: Ja till Ukrainastöd

Senaten i USA:s kongress röstar ja, efter representanthusets ja i helgen, till ett stöd på nära 61 miljarder dollar till Ukraina. Kiev har väntat på det sedan i höstas för att stå emot Ryssland.

Rysk robotattack mot Charkiv

Minst två personer vårdas för splitterskador efter en rysk robotattack mot storstaden Charkiv i nordöstra Ukraina, uppger borgmästare Ihor Terechov.

Säpo vill anonymisera offentliga handlingar

2 timmar sedan
Säpo föreslår att tjänstepersoners namn bör anonymiseras i offentliga beslutshandlingar. Enligt myndigheten skulle beslut utan namn bättre skydda individer och stat mot bland annat gängbrottslighet, rapporterar Sydsvenskan.

Misstänkt grovt brott i Södertälje

3 timmar sedan
Två personer har frihetsberövats i samband med ett misstänkt grovt brott i västra Södertälje, enligt polisen, som är förtegen om händelsen.

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

igår 22:54
Det var hackare i Nordkorea som slog till mot Systembolagets logistik i Sverige i måndags. Genom att ta stora delar av logistikbolaget Skanlogs data gisslan i en så kallad ransomware-attack lyckades hackarna slå ut tre stora lagerlokaler i Stockholm och Eskilstuna. Det rapporterar Dagens Industri på tisdagskvällen.