Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Stockholmsbörsen rasar

Nyheter | 10/10/2008 09:17

Stockholmsbörsen chockrasade när handeln startade på fredagsmorgonen.

Stockholmsbörsen inledde fredagens handel med ett ras. Efter 5 minuters handel hade OMXS30 rasat 8,7 procent. USA-krisen och Asien-börsernas kraftiga fall hade bäddat för Stockholmsbörsen chockras, skriver DI.

– Det är omöjligt att säga hur det kommer bli. Det kommer att slå kraftigt både upp och ner, sa Gunnar Wrede, chefredaktör på placera.nu, till TV4 Nyhetsmorgon.

Samtliga branscher i Stockholm faller rejält. Telia Sonera backar 8 procent, Ericsson 7 procent. Börserna hängde tunga även runt om i Europa, rapporterar Nyhetskanalen.

Men vissa experter menar att börsraset följer ett mönster. Ofta har katastrofperioderna inträffat i september/oktober, säger börsanalytikern Peter Malmqvist till DI. Det finns hopp om att bättre tider stundar menar han.

Dow Jones stängde på minus 7,3. Den är nere på de lägsta nivåerna på fem år, rapporerar DI. Det spekuleras i om börsfallet blivit extra stort då så kallad "blankning" tillåtits. Blankning är mycket riskfyllt och innebär kort sagt "att tjäna pengar på en börsnedgång".

Blankning är en typ av börsspekulationer där man lånar ett visst antal aktier och sedan säljer dem. Efter ett tag köper man tillbaka dem och återlämnar dem till den som lånade ut dem från början. Man gör vinst om aktien har tappat i pris.

Så här såg börsveckan ut enligt DI:

Måndag 6 oktober: -7,1 procent

Tisdag 7 oktober: -2,3 procent

Onsdag 8 oktober: -6,4 procent

Torsdag 9 oktober: -0,6 procent

Fredag 10 oktober, kl 10: -5 procent

Skrivet av: