Då kan högskoleprovet dra igång igen.
Då kan högskoleprovet dra igång igen. - Foto: Shutterstock

Regeringen efter inställda högskoleproven: Utlova fler provtillfällen

Efter att både vårens och höstens högskoleprov ställdes in har nu regeringen gett Universitets-och högskolerådet i uppgift att ta fram fler provtillfällen mellan 2021 och 2023.


I våras ställdes högskoleprovet in på grund av risk för ökad smittspridning. Därefter diskuterades det huruvida höstens provtillfälle eventuellt skulle komma att bli av, men kort därefter meddelade regeringen att även det kommer att ställas in.

Två inställda högskoleprov innebär en förlorad andra chans för framtida studenter att komma in på sin utbildning. Därför har nu regeringen gett Universitets- och högskolerådet i uppdrag att ta fram minst tre tillfällen för högskoleprov per kalenderår under åren 2021 till och med 2023.

Både rådet och regeringen siktar på att kunna genomföra provet tidigast våren 2021. Anledningen till att provet kan komma att ske vid fler tillfällen än normalt är för att på så sätt minska smittspridningen.

– Det är mycket allvarligt att två högskoleprov i rad ställts in. Nu är det mycket viktigt att provet kan genomföras i vår. Genom att anordna fler provtillfällen de kommande åren ska det garanteras att provet kan genomföras utan risk för liv och hälsa, säger Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning.

Sista datum för framläggande av tidsplan och utgifter är den 15 oktober 2020. Rådets sista redovisning är den 30 maj 2021, skriver Utbildningsdepartementet i ett pressmeddelande.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Skulle du skriva högskoleprovet i år?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Misstänkt utbrott av mjältbrand i Laos

Inget brott bakom död i Torsby

Polisen bedömer att det inte ligger något brott bakom att en kvinna hittades död vid en golfbana i Torsby i Värmland i söndags.

Regeringen skyndar på riktlinjer för skärmtid

Redan efter sommaren kommer nya riktlinjer för hur barn och unga ska använda skärm och sociala medier. Vi har en alarmerande utveckling, säger socialminister Jakob Forssmed (KD).

The Body Shops hemsida ligger nere: "Tack för.."

The Body Shops hemsida ligger nere. Trots att personal säger att den kommer att fungera igen inom kort har sidan redan legat nere i snart tre veckor. Väntar de svenska The Body Shop-butikerna samma öde som de brittiska?

Kriminell personal – HVB-hem tvingas stänga

Aktivt kriminell personal, stök och en nedbränd byggnad. Efter larm från polisen stängs ett HVB-hem på Gotland med omedelbar verkan, rapporterar lokala medier.

Polisen i Tibro rapporterar om trafikolycka

"På riksväg 49, i utkanten av Tibro och i riktning mot Skövde, kör en kranbil in i en vägportal.", skriver polisen på sin hemsida.