Polismannen Jay Baker kritiseras för uttalanden om den 21-årige spa-skytten – och rasism på Facebook.
Polismannen Jay Baker kritiseras för uttalanden om den 21-årige spa-skytten – och rasism på Facebook. - Foto: Foto: Facebook/Jay Baker och Alyssa Pointer/AP/TT

Polisen om 21-årige spa-skytten: "Hade en riktigt dålig dag"

En 21-årig man har åtalats för mord på åtta personer efter skjutningar på flera spa-salonger i Atlanta under gårdagen. Nu kritiseras polisens presstalesperson, Jay Baker, för uttalanden om gärningsmannen – och för rasistiska inlägg på Facebook.


Nyheter24 har tidigare rapporterat om hur en 21-årig man under gårdagen sköt åtta personer till döds på tre olika spa-inrättningar i amerikanska Atlanta. Sex av offren hade asiatiskt ursprung och polisen, som nu fokuserar på mannens påstådda sexmissbruk, misstänkte till en början att dådet var ännu ett hatbrott mot personer med asiatiskt påbrå.

Foto: Mike Stewart/AP/TT

Läs mer: 21-årige spa-skytten dödade åtta – skyller på sexmissbruk

Men under en presskonferens igår gjorde Jay Baker, polisman och presstalesperson för polisen i Cherokee County, uttalanden om den misstänkte gärningsmannen som väckt stor avsky i USA. 

"Hade en riktigt dålig dag"

I samband med att Baker pekade på den 21-årige gärningsmannens eventuella sexmissbruk som ett potentiellt motiv till den dödliga attacken sa han att mannen under gårdagen "hade en riktigt dålig dag, och då gjorde han såhär". 

Jay Baker. Foto: Alyssa Pointer/AP/TT

Bakers kommentar har väckt starka reaktioner bland allmänheten och i synnerhet bland personer med asiatiskt ursprung som menar att kommentaren förminskar 21-åringens brutala attack och skiftar fokus från ett hatbrottsmotiv.

Postat rasistiska inlägg på Facebook

Efter att massiv kritik riktats mot Baker efter onsdagens presskonferens kunde Buzzfeed News rapportera att polismannen, vid flera tillfällen under 2020, publicerat rasistiska och Asien-fientliga inlägg på Facebook.

Bildkälla: Facebook/Jay Baker

Framförallt ska Baker ha uppmuntrat människor att köpa t-shirts med texten "Covid 19 IMPORTED VIRUS FROM CHY-NA". Sedan amerikanska medier uppmärksammat inläggen har Baker, som avböjt att kommentera kritiken, tagit bort sin Facebook-profil. 

Läs mer:

Minst åtta döda i attacker mot spa i USA – 21-årig man gripen

Rörelsen #StopAsianHate trendar online – det här är varför

Rasism mot svenska asiater: "Corona har gjort det legitimt"

/
USA
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!