Genrebild på kvinna i solstol och en termometer.
Nu verkar vårvärmen äntligen sätta lite fart. - Foto: Erik Johansen/Hasse Holmberg/TT

Nu kommer värmen till Sverige – här blir det allra hetast

Efter regn och rusk kommer faktiskt äntligen solsken. Under veckan väntas det vara låga temperaturer och blött, men nästa vecka är väntan över. Då är värmen äntligen här: "Skulle kunna närma oss 20 grader", säger meteorologen.


Väderprognosen denna vecka ser inte särskilt ljus ut, men den som väntar på något gott väntar aldrig för länge. Nu kan faktiskt väntan efter sol, tunna jackor och varma trottoarer vara över.

– Vi har en högtrycksrygg som växer in under söndagen, då börjar långsamt varmare luft leta sig in och drar sig norrut under nästa vecka, säger Moa Hallberg, meteorolog på SMHI.

Redan på måndagen kan vi känna av det milda vädret på flera håll i landet – allra varmast ser det ut att bli på den sydöstra sidan.

– Vi kommer upp till i alla fall 15 grader, sen några grader till ser det ut som vissa dagar. Vi skulle kunna närma oss 20 grader i den allra sydostligaste delen, säger Hallberg.

Men meteorologen påpekar dock att det fortfarande är en tidig prognos, så inget är fullt säkert än.

Redan nästa vecka kan det blir uppemot 20 grader på vissa håll i landet. Foto: Hasse Holmberg/TT

Var är det sol då?

Temperaturerna blir lite lägre i de västra delarna av landet, då ser ut att bli en del regn. Den här veckan är det i Norrland man ska vara om man vill ha en chans till solglimt.

– Längre söder ut är det ett nederbördsområde som passerar med regn och i norra delarna snö. Det ser ut att ligga kvar till fredagen ungefär, säger Moa Hallberg och lägger till:

– Det är kallt för årstiden, men det är inget ovanligt.

Våren är officiellt här i nästan hela landet, förutom delar i fjällkedjan. Men den officiella sommaren vet vi i nuläget inte när den kommer, då ska det vara en dygnsmedeltemperatur över tio grader fem dagar i rad.

Men en vecka med nära sommarvärme är inte fy skam!

Senaste nytt

Ukraina: Marinka ännu en brännpunkt i kriget

Netanyahu föreslår plan för Gaza efter kriget

Israels premiärminister har lagt fram en plan för Gaza efter kriget, rapporterar israeliska medier.

Rekordhögt fusk med bostadsbidrag

Skenskilsmässor där ena parten folkbokför sig på annan adress för att kunna få bidrag – eller så fortsätter den boende ta emot bostadsbidrag trots att man befinner sig utomlands. Nu anmäls fler för fusk med bostadsbidraget. Förra året utredde försäkringskassan nära 4 000 fall av misstänkt fusk – som ledde till 917 polisanmälningar – ett rekord, rapporterar Hem och Hyra.

Fulspel och rackartyg: Swedbank mot 30 miljarder i böter

Swedbank åkte fast i Sveriges största penningtvätthärva. Efter fem år ska ärendet upp i amerikanska domstolar, och det kan kosta banken många miljarder. – Swedbank har lyckats bryta mot den amerikanska korruptionslagstiftningen, penningtvättlagstiftningen som sanktionslagstiftningen, säger advokaten Peter Utterström.

Lurade på både pengar och startplats – Bedrägerier ökar kring Vasaloppet

Vasaloppet varnar för nätbedrägerier i samband med anmälan till loppet. – Man ska tänka till en extra gång innan man skickar några pengar, säger arrangemangschef Magnus Locken.

Sena listan: Här är Sveriges mest försenade avgångar 2023

SJ har mött mycket kritik för tågtrafikens förseningar, som har grundats i allt från spårfel, trafikfel och väder. Här kommer listan på de mest försenade avgångarna i Sverige under 2023.