Partiledaren som är "den sanna vinnaren" i regeringskrisen.
Partiledaren som är "den sanna vinnaren" i regeringskrisen. - Foto: Christine Olsson/TT, Anders Wiklund/TT, Stina Stjernkvist/TT

Efter mätningen: Partiledaren med bäst siffror efter regeringskrisen

Ur regeringskrisen stiger en partiledare från askan. Med en enorm ökning gällande väljarförtroende och beslutsamhet kring januariavtalet står Nooshi Dadgostar som en solklar vinnare, menar Lena Mellin.


Regeringskrisen har pågått i cirka två veckor nu och mycket har hänt mellan väljarskarorna och deras respektive partiledare.

Hon är vinnaren

Förtroendet har svängt en hel del, men undersökningen som Aftonbladet gjorde i samarbete med Demoskop visar att den sanna vinnaren i regeringskrisen inte är någon mindre än Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar.

Den grupp som har mycket eller mycket stort förtroende för Dadgostar har ökat med sju procentenheter. Det innebär att det nu är 39 procent, drygt fyra av tio, som har stort eller mycket stort förtroende för henne.

Kvinnor och unga

Enligt Aftonbladet/Demoskops resultat är Dadgostar den partiledare som de kvinnliga väljarna just nu har högst förtroende för. Likaså gäller det hos väljarkåren som är under 30 år.

Det kan förklaras genom vilken fråga som varit på agendan sedan regeringskrisens start – nämligen fri hyressättning, något som yngre väljare generellt sett bryr sig mer om än äldre.

Att förtroendet för Vänsterledaren ökat menar en hel del väljare är nonsens. De hänvisar till att det faktiskt var Vänsterpartiets motstånd mot utredningsförslaget om fri hyressättning i nyproduktioner som var den utlösande faktorn till krisen och regeringens avgång.

Lägst andel väljare som saknar förtroende

Inrikespolitiska kommentatorn Lena Mellin skriver även att samma undersökning visar att Vänsterledaren dessutom är den partiledare som lägst andel väljare saknar tillit till. En fjärdedel av väljarkollektivet har inget förtroende till Dadgostar, en siffra som hos Liberalernas Nyamko Sabuni ligger på 64 procent.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!