Tisdag 28 Sep
Stockholm

Polisen efter skjutningen i Kristianstad: "Ett enormt bakslag"

Polisen håller pressträff.
Under onsdagens pressträff meddelade polisen i Kristianstad att männen som är misstänkta för dådet alla är under 18 år. Foto: Johan Nilson/TT

Under onsdagen höll polisen i Kristianstad pressträff med anledning av tisdagens skjutningar, där tre personer skadades allvarligt. Männen, som är under 18 år, är skäligen misstänkta för mordförsök. Nu sätter polisen in trygghetsskapande åtgärder.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Klockan 15.44 på tisdagseftermiddagen larmades polisen till området Näsby i Kristianstad efter att flera boende hört höga smällar.

På väg till platsen fick polisen in uppgifter om att det rör sig om en skottlossning.

Region Skåne uppgav under kvällen att de skadade rör sig om två män i 20- respektive 30-årsåldern och en kvinna i 60-årsåldern. Samtliga ska vårdas på sjukhus för allvarliga skador, men i nuläget inte livshotande.

Runt 20:35 uppgav polisen att tre män gripits efter händelsen, skäligen misstänkta för försök till mord, vilket är den lägre misstankegraden.

Kriminaltekniker på plats innanför avspärrningarna vid Gamlegårdens Centrum på Näsby i Kristianstad efter skottlossningen. Foto: Johan Nilsson/TT

Alla misstänkta är under 18 år

Under onsdagen klockan 10.30 höll polisen i Kristianstad en pressträff med anledning av dåden. Medverkade gjorde Erika Wetterlöf, tf chef för utredningssektionen i Blekinge, som förklarade att utredningsarbetet gått bra och att männen är fortsatt anhållna.

Jouråklagaren Pernilla Åström under pressträffen. Foto: Johan Nilsson/TT

Jouråklagaren Pernilla Åström ger beskedet att männen ännu inte är häktade, men att de bör begäras häktade mot slutet av denna vecka.

– Det får utredningen utvisa. Senast på fredag klockan 12 måste de begäras häktade. De tre personerna är över 15 år, men under 18 år, säger hon under pressträffen.

Folk riskerar att skadas

Även på måndagen larmades polisen till Gamlegårdens centrum, som är ett av två utsatta områden i Kristianstad, efter att höga smällar hörts i området. Huruvida det finns något samband mellan skjutningarna är ännu okänt, men en eventuell koppling utreds av polis.

Anders Olofsson tillsammans med Erik Wetterlöf. Foto: Johan Nilsson/TT

– Det är ett av de områden som vi har störst problem med i Kristianstad. Inte bara polisen, vi har en bra samverkan med kommunen också. Det som hänt nu är ett enormt bakslag, och en sådan här händelse påverkar tryggheten för de boende i området, säger Anders Olofsson, chef för polisområdet Kristianstad, och lägger till:

– Folk som inte har med det här att göra riskerar att skadas. Vi gör allt vi kan för att förhindra det.

Polisen kommer även att ta till extra åtgärder i området den närmaste tiden, då med bland annat en mobil polisstation.

Kommentera
Kopiera länk
Dela