Kd:s Stockholmsordförande Caroline Szyber tycker att ministrarna måste bli bättre på att profilera sig som kristdemokrater.
1 av 3
Kd:s Stockholmsordförande Caroline Szyber tycker att ministrarna måste bli bättre på att profilera sig som kristdemokrater. - Foto: Tor Johansson/SvD/Scanpix
Kd-distrikten tror att partiets framtid ligger inom ett fortsatt allianssamarbete.
2 av 3
Kd-distrikten tror att partiets framtid ligger inom ett fortsatt allianssamarbete. - Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX
Centerns partisekreterare säger att partiet kommer att stanna i alliansen, trots kritiken från flera distrikt.
3 av 3
Centerns partisekreterare säger att partiet kommer att stanna i alliansen, trots kritiken från flera distrikt. - Foto: Bertil Ericson / SCANPIX

Kd: "Vi har ett oproportioneligt stort inflytande"

Centerns distrikt vill lämna alliansen. Kd vill dock stanna i samarbetet som gett dem stort inflytande över svensk politik.


Partisekreteraren: C stannar

Till SvD säger centerpartiets partisekreterare Michael Arthursson att han, trots beskedet från fler distriktsordföranden, inte ser något hot mot allianssamarbetet.

Han förnekar att motståndet mot alliansen är utbrett och tror att samarbetet kommer att ha ett brett stöd på på partiets kommande stämma i Åre.

ALMEDALEN. Flera tunga centerpartister vill lämna alliansen eftersom de inte fått i genom sin politik. Kollegan kristdemokraterna är dock mer än nöjda med samarbetet och vill stanna, trots den dåliga opinionen.

– Det kristdemokratiska inflytandet har nästan varit oproportioneligt stort. Vi har förändrat alliansens politik, säger Eva Johnsson, distriktsordförande i Kronobergs län, till Nyheter24.

"Utan alliansen har vi ingen makt"

Samtliga distriktsordföranden som Nyheter24 lyckats nå vill att kd ska stanna i alliansen.

– Alliansen är en möjlighet att påverka, säger Stockholmsordföranden och riksdagsledamoten Caroline Szyber.

– Utan alliansen har vi ingen makt, säger Krister Svensson, distriktsordförande i Dalarna.

Det är dock ingen som hymlar med att stödet för kristdemokraterna är lågt och att de måste profilera sig för att kunna hänga kvar i riksdagen. En faktor är att partiets ministrar måste bli tydligare.

– Våra ministrar måste vara mindre alliansministrar och mer kristdemokrater. Som det är nu uppfattas de kanske som moderater när de gör något bra och som kristdemokrater när de gör något dåligt, säger Caroline Szyber.

Delade känslor om moderaterna

Trots att ingen av dem vill lämna samarbetet finns det ändå en del kritik mot att moderaterna är så dominanta.

– Vi ska vara ett alliansparti men det kan inte bara vara ett parti som tjänar på samarbetet, säger Magnus Berntsson, distriktsordförande i Göteborg.

Flera av distriktsordförandena återkommer dock till att det är partiets egna ansvar att profilera sig.

– Det är inte moderaternas uppgift att argumentera för att kristdemokraterna är bra, säger Krister Svensson.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Höjd BNP-siffra från USA

Då är bästa tillfället att söka jobb: ”Konkurrensen minskar”

Att byta jobb kan vara en utmaning, särskilt om man vill byta karriär eller gör premiär på arbetsmarknaden. Men det finns en månad på året som det passar bäst att söka för den som vill maximera sina chanser att få ett nytt jobb.

Rekordmycket eventpengar till Bidens kampanj

Ett insamlingsevent för USA:s president Joe Biden har samlat ihop 25 miljoner dollar, motsvarande drygt 267 miljoner kronor. Det är den största insamlingen någonsin för ett politiskt evenemang, enligt Bidenkampanjen.

Wingefors om miljardförsäljningen: "En lättnad"

Embracer säljer en av sina finaste juveler när man gör sig av med Gearbox. Vd Lars Wingefors beskriver den amerikanska spelutvecklaren som "jätteduktig med väldigt fina varumärken". Men i slutändan så är vi en business och vi måste ta rationella beslut, säger han.

Åklagaren: Mänsklig påverkan bakom skredet

Det finns ingen naturlig orsak bakom jordskredet vid E6 i höstas, enligt åklagaren. Tre personer misstänks för brott, bland annat då stora mängder schaktmassa utan tillstånd flyttats till området. De här massorna har lagts på platsen där jordskredet sedermera igångsatts, säger åklagare Daniel Veivo Pettersson.

Mjölken blir dyrare – Arla höjer priset

Arla planerar att höja priserna på sina produkter den första april. Både mjölken och andra varor kommer bli dyrare.